Мозайка от древна история, уникална природа и букет от етноси в сърцето на Златна Добруджа

Община Тервел е една от осемте общини на област Добрич. Само 85 км делят град Тервел от брега на Черно море и комфорта на перлата на северното черноморие – курортния комплекс „Албена”. По-малко от час е необходим, за да се достигне древния град Силистра и покоя на величествения Дунав.

Всички исторически епохи са оставили следи в тази малка добруджанска община. Тракийските воини, древните римляни, прабългарите, средновековните радетели на християнството, борците за национално освобождение, войниците, загинали в сраженията на Първата и Втората Световна война са част от историята на общината.

Природата тук учудва със своето разнообразие. Равният плодороден добруджански чернозем отстъпва място на речни канъони, язовири, скални венци и гъсти гори. Полетата, засяти с царевица и слънчоглед се редуват с ливади и гори, в които растат редки и защитени растителни и животински видове. Канъонът на Суха река, врязан в добруджанската степ, събира в себе си останки от древността, невероятно разнообразие на птици, изобилие от растения, прилепи и бозайници. Дивечовият свят е изключително богат и ловците, тръгнали си с трофеи оттук не са малко.

Китните добруджански домове с обширни дворове и цветни лехи често стоят редом до старите двукатни „балканджийски” къщи. В мир и добросъседство живеят четири етноса – българи, турци, роми и татари. Пъстротата от облекла, традиции и обичаи тук е ежедневие. Празниците са много – колоритни и весели, те събират под едно небе всички жители и гости на общината.

За децата и учениците се организират разнообразни спортни и развлекателни събития. Училищата, читалищата и общината са естествена среда за техните интереси и заложби. Общината има богат календар на културни, спортни и младежки дейности.