Селски туризъм

Забързаното ежедневие, перманентният стрес, необходимостта от делови отношения и отчуждеността често ни карат да мечтаем за нещо различно. Най-добрата алтернатива на „градския” начин на живот са прохладата и просторът на селската къща.

Община Тервел Ви предлага неизчерпаеми възможности да станете собственици на добре съхранени къщи в села с отлична транспортна достъпност през всички сезони на годината. Дворовете на къщите тук задължително са с размери над 1 дка и с ясно обособени части: пред постройката (подходящи за цветни и зелени площи) и зад сградата (подходящи за отглеждане на плодове и зеленчуци).

Песента на щурците и жуженето на жетварките през лятото ще бъдат отмора за свикналите с рева на ауспусите обитатели на големия град. Тук можете да поседнете на сладка раздумка с местните хора, за които е характерно спокойното и философско отношение към събитията от живота.

Местната кухня изобилства от вкусни печива, приготвени от домашно замесени и точени теста, пикантни разядки и салати, множество месни ястия и аламинути. Жените в тервелско са майсторки на варени сладка, домашни торти и сладкиши. Голяма част от семействата отглеждат пчели, затова ароматният и полезен мед е чест гост на трапезата.

Ако сте любители на гальовните тонове на добруджанските песни, сте попаднали на точното място. Във всяко село в общината има женски фолклорни певчески групи. Те са носители на много награди от събори в Тервел , областта и страната.

Община Тервел е пъстра мозайка от етноси, като всеки от тях е съхранил своите бит, обичаи и традиции. Тук в мир и разбирателство съжителстват българи, турци, роми и татари. Всяка година на 6-ти май (Гергъовден) Празникът на фолклора събира на площада пред общината букет от жълти добруджански ръченици, шарени престилки, кадифени и сърмени шалвари, цигански пъстри шалове. Феерия от багри и звуци, която рисува различни картини от бита на четирите етноса.

Културният календар на Общината изобилства от селски сборове, фолклорни празници, събори, конкурси...