ОБЩЕСТВЕНА КОЛЕКЦИЯ ГРАД ТЕРВЕЛ


През 1972 г., с разрешение на Комитет за изкуство и култура, в Тервел е регистрирана Етнографска читалищна сбирка.


Във връзка с изпълнението на Програма „1300 години Добруджа“, приета от Изпълнителния комитет на Общински народен съвет на 21.08.1979 г., е предоставена самостоятелна сграда за музейна сбирка. От 1986 г. насам музейната сбирка функционира в новата триетажна сграда с експозиционна площ 750 кв.м. Обособени са 4 експозиционни зали с отдели Етнография, Археология и Художествена галерия.

    През 2016г. сбирката е регистрирана в Министерство на културата като Обществена колекция.

    През 2018 г. сградата е основно ремонтирана , а експозицията е напълно обновена. Обособени са следните зали: Археология, зала “Кан Тервел”, “Духовно наследство”, Галерия, Етнография, Традиционни занаяти, Памет за войните, зала за временни експозиции. Разполага с модерна конферентна зала, кабинет за работа с деца, сувенирен център.

ЗАЛА „АРХЕОЛОГИЯ“

    В нея можете да видите:

   Керамичен печат (пинтадера) на близо 6 000 години, намерен в района на с.Каблешково;
    Скелет на знатен воин на близо 6 000 години, принадлежал към номадски народ, населявал земите на днешната тервелска община;    Оръдия на труда от бронзовата епоха; Керамични съдове на 6 000 години; Железни оръжия и оръдия на труда от преди 3000 години, ползвани от тракийското племе гети; акинаци, бронзови стрели за рефлексен лък и огледала с хоризонтално центрирана дръжка – останки от скитски племена; железни оръжия, върхове на копия и бойни ножове от царството на гетите; върхове на различни оръжия, бойно снаряжение, апликации, матрица, открити в развалините на крепостите Палмате и Адина (край с.Балик) от византийската империя;

    Монети на царете Филип и Александър Македонски; ранновизантийски монети и предмети на култа от късноантичната крепост „Палмате“ край с.Оногур; монети (сред които и златна с изображение на император Константин VIII) от крепостта „Скала“ край тервелското с.Кладенци, от X век; монети,сечени от българските владетели (Иван Александър, Иван Шишман, Добротица, Тертер) от времето на Добруджанското деспотство.

    Сребърни торкви, гривни и фибули от римската провинция Мизия, някога простирала се и върху днешните тервелски земи; готска фибула от гражданин на провинция Малка Скития, също заемала част от нашата община; украшения, оръжия и религиозни символи от времената на Първото българско царство; малка оловна иконка с изображение на Св. Георги от крепостта „Скала“ край тервелското с.Кладенци, от X век; Възстановка на землянка от крепостта „Скала“;

    За малчуганите: игра на археолози, които откриват свои малки парченца от автентичен материал от крепостите в Тервелско в детски кът на залата.

ЗАЛА “КАН ТЕРВЕЛ”

    Новата експозиционна зала в общинския музей е посветена на 1300- годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол. Изработването на част от експонатите в залата е подпомогнато с финансиране от Правителството на страната. С възможности за провеждане на изнесени уроци с ученици.

    В зала „Кан Тервел“ можете да видите: Фигурална композиция в естествен ръст на Кан Тервел на кон, на фона на крепостните стени на спасената от арабите столица на Римската империя – Константинопол; Холограмна възстановка, в която можете да видите кулминацията на церемонията за въздигането на Тервел в Кесар на Византия. Важно е да знаете, че достоверността на това, което ще видите силно се доближава до историческата истина. Движенията и думите на император Юстиниан Втори и Кан Тервел са заимствани от запазени описания на церемонии на Византийската империя от времето, когато кан Тервел е въздигнат в кесар.

    Фигури на знатни прабългари, облечени в одежди, носени от съвремениците на Кан Тервел. Дрехите са ушити като реплики, разработени на базата на останки от дрехи от същия исторически период, намерени при археологически разкопки и изобразени върху съдове и други предмети от бита на прабългарите през ранното Средновековие; Юбилейната марка, която е валидирана в гр. Тервел на 15.08.2018 г. по повод на 1300- годишнината от победата на Кан Тервел над арабската армия при Константинопол; Юбилейна монета с изображение на печата на Кан Тервел, емитирана от Общинска банка през 2018 г.; Изложба, подготвена от фондациите „Българска памет“ и „Бъднини“, със съдействието на Националния исторически музей;
    Банери с изображения на Светеца Тривелий, за който се знае, че това е Кан Тервел, под формата на стенописи на църковни храмове в България; репродукции на икони с изображението на Свети Тривелий; Макет на Тервеловия дворец от Плиска—възстановка; възстановка на прабългарска юрта;

    За децата: Те могат да влязат в ролята на Кан Тервел и да поставят печат от червен восък върху договора с Византия, който канът е сключил през 716 година.


ЗАЛА „ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО“

    В залата са поставени информационни табла, които проследяват историята на религиите в тервелския край. А тя започва с известните скални манастири от ранното средновековие. Днес те са в околностите на тервелските села Балик, Оногур и Брестница, а някога са били край крепостите „Адина“ и „Палмате“. Историята на религиозните храмове преминава през новооткритата епископска базилика в „Палмате“, през двете църкви в крепостта „Скала“ и навлиза в съвремието. Разказали сме за най-старата църква в тервелско – тази в с. Безмер, както и за най-старата джамия – в с. Градница. Пътят към храма завършва с илюстрован разказ за новата църква в гр. Тервел. В експозицията специално място е отредено на Отец Георги от с. Жегларци, превърнал се в школа за свещеници.

ГАЛЕРИЯ
    Фондът на галерията наброява общо 270 творби. За Художествената галерия са закупени или придобити чрез дарение 240 художествени творби на именити български художници: Светлин Русев, Дечко Узунов, Калина Тасева, Бисера Прахова и др. Днес в нея са изложени пластики и творби на израсналия в с. Кочмар художник Тодор Балев.

ЗАЛА „ЕТНОГРАФИЯ“

    В залата можете да видите: Възстановка на стара каменна чешма; Фигурална композиция „Сватба в с. Кочмар“; Стена на билките и подправките „в градинката на баба в Тервел“; възстановка на интериор от селски дом в тервелско; възстановка на интериор от градски дом на заможно семейство; възстановка на интериор от спалня в селски дом; възстановка на интериор от стая, в която жените са прели, плели, тъкали, бродирали; помещение за приготвяне на хляб с възстановка на пещ . За малките ни гости в залата има интерактивен под, който представя тридесет и три забавни интерактивни изображения, преобладаващо с етнографска тематика. Децата могат също да си изработват малки хлебчета, върху които да поставят печати за обредни хлябове. Инструменти и предмети, ползвани от земеделци, дърводелци, пчелари, каруцари и други занаятчии от тервелско са изложени в зала „Местни занаяти“.

ЗАЛА „ПАМЕТ ЗА ВОЙНИТЕ“

    Залата предлага разказ за Кочмарската битка и конницата на славния генерал Иван Колев през месец септември 2016 г. В нея са експонирани снимки на местни хора, участвали в Априлското въстание, боевете при Шипка през 1878 г. като част от българското опълчение, в Първата световна война, както и снимки на ветерани – участници във Втората световна война. Въпреки че това е най- малката зала в музея, тя е наситена с най- много история за живи човешки съдби на жители от нашия край.

КОНФЕРЕНТНА ЗАЛА И КАБИНЕТ ЗА РАБОТА С ДЕЦА

    На третия етаж на сградата е разположена конферентна зала, оборудвана със съвременна презентационна и озвучителна техника, която много често е припознавана като място за провеждане на открити уроци от учителите в общинските училища. В нея се организират и прожекции на филми, провеждат се прояви от различно естество.

    На първия етаж на сградата се намира кабинет за работа с деца. Както в него, така и в централното фоайе са разположени дисплеи и компютър, които допълват интерактивното обзавеждане на експозицията. Освен че могат да наредят различни пъзели с образователно съдържание, посетителите ще открият карта на община Тервел с отбелязаните върху нея забележителности. Имат възможност да запишат впечатленията си от обекта в „електронна летописна книга“. При наличие на образователен софтуер, учителите могат да го използват за провеждане на учебни часове. Кабинетът е удобен и за провеждане на часове за занимания по интереси.

Адрес: гр. Тервел, ул. “Хан Аспарух” № 30
Работно време: всеки делничен ден от 8,00-12,00 и от 13,00 до 17,00 часа. За посещения в почивни дни и извън посоченото работно време, тел. за записване: 089 662 2159, 0895009404, 0882301336.
E-mail: museum_tervel@abv.bg
Facebook: Исторически Музей Тервел
Входна такса: деца, ученици, студенти, пенсионери- без входна такса. Възрастни: 1,00 лв.