Исторически музей в град Тервел

Музеят е паметта на общината. Той е открит през 1986 г. Създаването му е провокирано от събрания фонд, експониран в етнографската сбирка на Народно читалище”Димитър Дончев”.

В него са обособени три самостоятелни отдела:

  • Художествена галерия с 240 художествени творби на известни наши художници - Светлин Русев, Дечко Узунов, Калина Тасева, Бисера Прахова, Енчо Пиронков. Голяма част от фонда на галерията е на нашия съгражданин Тодор Балев.
  • Етнографска сбиркас над 810 уникални експонати, отразяващи бита на хората в миналото ни.
  • Археологическа експозиция с над 950 предмета от античната епоха и средновековието. Голяма част от тях са открити през 1988 г. по време на разкопки в с.Кладенци, Община Тервел, на крепостта “Скала” - намерени са два старобългарски надписа, много керамика, особено белоглинената керамика, характерна за Преславската школа, кръстове, накити, оловни печати, много монети от Х-ХІ век, оловна икона “Св. Георги змееборец”, подземни и надземни жилища, четири църкви и т.н.

Много интересен експонат в музея е скелет на млад мъж от преди 3500 г., намерен в тракийски некропол през 1980 г. между селата Орляк и Зърнево. Той е реставриран от антрополога проф. д-р Йордан Йорданов, същият е направил възстановка на черепа.

Интересни са и трите стенописа: “Възшествие на Хан Аспарух” и “Апотеоз на българската култура”, изработени от Пламен Вълчев и “Пролетни празници в Добруджа”, изработени от Радослав Дикански и Николай Драчев.

Музеят е една от най-голямите културни забележителности в града и в общината. Трите експозиции са представени така, че гостите на града да могат да се запознаят с най-старата история, средновековието и годините на ХVІІІ-ХІХ век в тервелския край.