Почетни гражданиЦветанка Костова

    Цветанка Костова е родена на 6 февруари 1937г. в село Осеновец, Шуменско - в семейството на добруджански бежанци. През есента на 1940г. тя заедно с родители й се заселват в с.Мали извор, където живее до 1960г., а след това до настоящия момент Цветанка живее в град Тервел. Основно образование завършва в гр. Тервел, а средно в гр. Добрич - педагогическо училище.
    Има 38 години учителски стаж. Наградена е с орден „Кирил и Методий” за отлична учебно-възпитателна работа. След като се пенсионира започва да пише и издава стихосбирки. Издадени книги „Жарава” /стихове,2003/, „Нестинари” /стихове,2005/, „Не се сърди човече” /стихове за деца, 2007/, „Дъга” /поезия, 2007/, „Зимно лято” /стихове за деца, 2008/, „Ехо от тишината” /стихотворения, 2009/, „България една е” /поетична мозайка, 2010г./, „Сърдечни ритми /2011г./, „Оазиси” /2013г./, „Не си отивай” /2014г./, „Нестихващи пориви” /2015г./, „Вечната” /2018г./, „Ах, какво се случи” /приказки за деца, 2019г./, „Равносметка” /2020г./, „Достатъчно е, че те има” /2021г./, „Паметта на сърцето” /2022г./.
    През 2015г. на Х-ти юбилеен преглед на художествената самодейност в гр. София за стихотворението „Здравей, сине” получава Златен медал. ХХ-ти национален фестивал „Листопад на спомените гр.Варна за стихотворението „Искаме ли да сме българи“ получава приз „Сребърен лист”. Със стихотворението „Изповед” през 2016г. в гр.Варна е класирана на второ място в конкурса „Листопад на спомените”.
    Златен медал от Съюз на независимите български писатели (2017г.) за цялостно творчество.

Обявена за Почетен гражданин месец октомври 2022 година.
Ради Радев

Подполковник Ради Радев е роден в град Добрич на 23.01.1972 г. До завършване на основно образование живее в с. Нова Камена, община Тервел, където участва в школата по гъдулка към местното читалище. Завършва Средно музикално училище „Филип Кутев” – гр. Котел със специалност гъдулка през 1991 г. Висшето си образование завършва в Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класовете на доц. Стефан Мутафчиев и проф. Иван Спасов.
    Професионалната му музикална кариера започва в ДФА „Тракия” – Пловдив, преминава през БНР, за чийто фонд написва около 400 произведения. Работи и като асистент по камерна музика в АМТИИ – Пловдив. През 2004 г. постъпва след издържан конкурс в Българската армия като диригент на военния духов оркестър на Девета бронетанкова бригада – Горнобанска. От 2007 г. е главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър, а от 2008г., след издържани конкурси по дирижиране и композиция, е назначен за главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.
    Подполковник Ради Радев е носител на следните награди и стипендии от национални и международни конкурси по дирижиране и композиция:

  • Два пъти носител на целогодишна стипендия на името на Филип Кутев като ученик – 1989-1990г. и 1990-1991г.
  • Първа награда през 2012г. от Националния конкурс за написване на марш на името на Дико Илиев – марш „Богоявление”.
  • Първа награда през 2014г. от XIV-я Международен конкурс по композиция 7/8 за написване на произведение по мотиви от българския фолклор – Симфонични вариации „Кирчо на кьошка сидеши”.
  • Трета награда през 2002г. на II-я Международен конкурс по композиция на името на Иван Спасов.
  • Удостоен със „Златен век” – печат на цар Симеон Велики – 2014г. от Министерството на културата.
  • Носител на награден знак „За отлична служба” – Втора степен.
  • Удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен от Президента на Република България през 2015г., за заслуги към българската музикална култура.
  • Приз ”Златна монета” за принос към развитието на българската култура, връчена от Съвета на Европейската научна и културна общност – 2017г.
    Негови произведения се изпълняват от оркестъра за народна музика на БНР, „Мистерия на българските гласове”, ансамбъл „Тракия” – гр. Пловдив, ансамбъл „Добруджа” – гр. Добрич, „Капански ансамбъл” – гр. Разград.
    Той е автор на настоящия шоу-спектакъл „Искри” на Гвардейския представителен духов оркестър. От 2008 г. до 2016г. дирижира спектакъла на Музикалния парад в Германия. През 2009г. дирижира на XIV-я Международен фестивал на най-добрите духови оркестри от цял свят – Санкт Петербург. През 2010 г., по покана на Българската общност на евреите в Израел в зала „Фредерик Р. Манн и Аудиториум” – гр. Тел Авив, във връзка с празника на Св. Св. Кирил и Методий, дирижира свои авторски произведения и произведения от други български композитори с Гвардейския представителен духов оркестър. След концерта лично е поканен на среща от Йерусалимския патриарх Теофил, където от патриарха му е връчен личен подарък със значим християнски акцент - за утвърждаване на българската музикална култура на международна сцена. Главен диригент на I-я, II-я и III-я Международен музикален парад на военните духови оркестри в България през 2014г. – 2016г. в зала „Арена Армеец” – София. Световният шампион по маршинг – дефилир от Холандия за военни духови оркестри „KG” изпълнява марша „Богоявление” на подполковник Радев в своята основна конкурсна шоу програма през 2014г. в САЩ. Член на Съюза на българските композитори.

Почетен гражданин от 2019 година.
КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА

   

Прочута изпълнителка на добруджански народни песни. Носи прозвището „Славеят на Добруджа“.

    Калинка Вълчева е родена на 18 октомври 1942 година в тервелското село Сърнец. Началото на певческата си кариера започва като народна певица в Ансамбъл за народни песни и танци към читалище „Димитър Дончев-Доктора“ гр. Тервел.
    Участва в Първия Добруджански събор през 1960 г. в град Тервел, когато печели Първа награда. Кариерата ? като известна българска певица започва от Държавен ансамбъл „Филип Кутев“, на който също така е дългогодишен солист. Дългогодишен солист е и на Ансамбъл за народни песни към Българско национално радио. Много години е част от „Мистерията на българските гласове“.
    През 1964 г. печели първия си златен медал с песента „Посъбра Стоян дружина“ на Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София. Записва над 150 добруджански песни за радио София, радио Варна, радио Стара Загора и радио Шумен. На Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в град София печели Златен медал. На Международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 година печели Първа награда и отличия. Концертирала е в Англия, Франция, Швейцария, Гърция, Турция, Канада, Тунис, Алжир, Норвегия, Испания, Португалия, Германия и други страни.
    На 30 ноември 2015 г. Калинка Вълчева получава статуетка и плакет в приз „Глас на годината“ в Годишните фолклорни награди. Плакетът е посветен на „120 години от рождението на Гюрга Пинджурова”. Избрана е от любителите и професионалистите във фолклора чрез гласуване на сайта на престижните фолклорни оскари.
    През 2018 г. получава почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност от Министерство на културата. Предложението за удостояването й с наградата е на Инициативен комитет по повод нейната 75-годишнина и 55 години творчески път.

Обявена за почетен гражданин на град Тервел през месец май 2001 година.
КОЛЬО КАВРЪКОВ

   

Един от най-известните добруджански народни певци

    Кольо Кавръков е роден на 10 март 1926 година в с. Караманкьой, Румъния. През 1940 г., по силата на Крайовската спогодба, семейството му се заселва в с. Орляк.
    Първата му голяма изява е по време на Първия добруджански събор през 1960 година в град Тервел, когато завоюва Втора награда.
    През 1962 г. на Първия младежки събор- спартакиада в гр. София завоюва Сребърен медал.
    През 1965 г. в сръбския град Ниш спечелва Първа награда от международен фолклорен фестивал.
    През 1965 г. взима Първа награда на Първия национален събор на народното творчество в гр. Копривщица
    Пял е с известни изпълнители като Йовчо Караиванов, Иван Георгиев, Ева Георгиева, Атанаска Костова, Калинка Вълчева и Верка Сидерова.
    На събор „Надпяване“ в сръбския град Ниш през 1965 година е отличен с Първа награда. В същата година получава Златен медал на събора в Копривщица.
    През 1966 година участва в Международен фолклорен фестивал в английския град Уилтън. В оспорвана надпревара сред 330 изпълнители от цяла Европа, Кольо Кавръков получава трофея на фестивала и награда от 500 лири за изпълнението на песента „Представил се Иванчо“. Наградата му е връчена лично от Английската кралица Елизабет II.
    През 1968 г. на събора- надпяване за хайдушки песни „На Агликина поляна“ край гр. Сливен също получава Златен медал.
    Носител на орден „Кирил и Методий“ II степен за заслуги в областта на образованието, науката и културата. Носител на още много златни и сребърни медали от събори в цялата страна. Знае над 200 песни. Има записи в радио София, радио Шумен, радио Варна. Издадени са множество грамофонни плочи с избрани негови изпълнения. Издадена е дългосвиреща плоча с избрани негови произведения.

    Обявен е за почетен гражданин на Тервел на 5 май 2003 г. по време на честването на 80-годишния му юбилей.

    Умира на 9.09. 2016 година.
МАРИЯН КОЛЕВ

   

Златен медалист от Световното първенство по спортна аеробика през 2004 г. в София

    Мариян Колев е роден на 26 септември 1975 г. в град Тервел. Завършва средно образование в СУ „Йордан Йовков“, където активно се занимава с различни видове спорт. Завършва висше образование в Национална спортна академия „Васил Левски“ в гр. София с профил „Учител по физическо възпитание и спорт“.
    Кариерата му на спортист включва завоюването на редица титли и награди: петкратен републикански шампион по аеробика при смесените двойки, трикратен републикански шампион по аеробика- индивидуално, сребърен медал на Световно първенство по аеробика през 2000 г.- смесени двойки, златен медал за смесена двойка на турнир за световната купа по аеробика „Сузуки“ в Япония през 2003 г., сребърен медал за смесена двойка на турнир за световната купа по аеробика „Сузуки“ в Япония през 2004 г., златен медал за смесена двойка на Световно първенство по аеробика в София през 2004 г., спортист на ФК „Левски“ за месец декември 2003 г.
    Кариерата му на треньор на юношеския отбор на БФ по аеробика на България също включва редица отличия на неговите възпитаници: бронзов медал за тройка девойки на Световно първенство по аеробика в София през 2004 г., сребърен медал за смесени двойки юношеска възраст на Световно първенство по аеробика в София през 2004 г.
    От 2006 до 2016г. старши треньор на Националния отбор по спортна аеробика на Република Виетнам. Под негово ръководство смесената на двойка от отбора на Виетнам става три път Световен шампион. През 2009 г. двойката е шампион на Индор Геймс, през 2013 г. са първи на Световните игри в Колумбия, през същата година заемат най-високото място в световната ранг листа при смесените двойки в аеробиката.
    От 2016 г. Мариян Колев е старши треньор на Националния отбор по спортна аеробика на Азербайджан. Прохождащият млад тим постига първото си най-високо отличие през 2019 г., когато взима Европейска титла в категорията аероденс.
    Работи като експерт по аеробика към FIG (Международната федерация по гимнастика).

    Обявен за почетен гражданин на град Тервел през месец юни 2004 година.
ДИМО УЗУНОВ

   

Инициатор на множество мащабни строителни, промишлени и обществено-политически проекти за изграждането на облика на града и Общината през периода 1969 до 1989 год.

    Димо Узунов е роден на 22.04.1941 г. в с. Посев, община Кайнарджа. Завършва средното си образование в гр. Тервел. През 1961 г. започва да учи във Висшия селскостопански институт гр. София. След завършването си се връща в Тервел и започва да работи като агроном в селското стопанство.
    От 1975 до 1977 год. Димо Узунов учи в Москва, където получава икономическо образование. През периода 1996-1997 год. е Заместник-министър на земеделието. От 1998 г. е Изпълнителен директор на „Агротех Импекс“ – АД гр. Добрич.
    Димо Узунов дълги години е Първи секретар на Българската комунистическа партия в Тервел. През този период има изключителни заслуги за високите постижения в обществено-икономическия, стопанския и културния живот на града и цялата община. Под негово ръководство се постига благоустрояването и подобряването на инфраструктурата и високото строителство в гр. Тервел – изграждане на ЖК „Изгрев“, разширението на дейността на завод „Пластхим“ и МЗ „Хан Тервел“. Построени са и заработват много цехове в селата.
    Неоспорим е приносът му и в развитието на селското стопанство – за изграждане на модерни животновъдни комплекси и високо развито земеделие.
    Пословично трудолюбив, комуникативен, авторитетен лидер за хората.

Почетен гражданин на Община Тервел от 2013 година.