ДОБРА ГОДИНА ЗА МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР В ТЕРВЕЛ


През тази година Медицинският център в Тервел разшири дейността си. Към екипа от лекари-специалисти в центъра се присъединиха още петима медици - пулмолог, ендокринолог, ортопед – травматолог, гастроентеролог и нефролог. В центъра работят още кардиолог, рентгенолог, невролог, гинеколог, психиатър, физиотерапевт, лекар към клиничната лаборатория. Екипът на центъра е окомплектован и със специалисти в различните направления – мед.сестри, специалист по физиотерапия, лаборанти, акушерка, рентгенов лаборант. Платени прегледи се извършват и от уролог. Центърът прави и тестове на пациенти за ковид.Надграждането на работата на медицинския център през 2022 г. съвпадна по време и с реализиране на общински политики за подобряване на ресурсите на единственото общинско лечебно заведение. Преди дни бе доставен нов автомобил за превоз на ежедневно пътуващите от и до Тервел лекари и медицински специалисти. Автомобилът е закупен от Община Тервел , марка „Шкода Октавия“ , фабрично нов, на стойност 35 850 лв.без ДДС. За доставката на автомобила е проведена процедура от вида „Публично състезание“, като доставчикът е избран сред три подадени оферти.Медицинският център в града получи от общината и седем нови окомплектовани с монитори и клавиатури стационарни компютри , два принтера и едно мултифункционално устройство. Общата стойност на техниката е 5 690 лв. без ДДС , като доставката е извършена отново чрез обществена поръчка от вида „публично състезание“, в което участваха седем фирми.

Миналата седмица в работата на медицинския център бяха включени още два нови апарата , също закупени от Община Тервел, по предложение на медицинския център. Общата стойност на двата апарата е 10 440 лв. с ДДС.Единият от апаратите е за физиотерапията, която от своя страна, също бе разширена и обновена през 2021 година. Предложението за закупуване на апарата идва от физиотерапевта д-р Огнян Софтов, който от месец работи в МЦ-Тервел. Възрастните хора от община Тервел и цялата област, хората страдащи от ставни болки, имат възможност, след преглед и насочване от лекар, да се подложат на процедури в пакет по пет или десет. Още на петия ден след процедурите могат да очакват ефект.Методиката Гунафореза ще намери голямо приложение при мускули, сухожилия и периферни нерви-подостри и хронични ставни болки. Методиката има ефект при дегенеративните заболявания, които се срещат при по-възрастните хора.Гунафореза е методика за въвеждане на висококачествен колаген чрез електромагнитен резонанс. За разлика от чистата магнитна фореза, чрез технологичната специфика на апарата, се използва ефекта и на биофотонното въздействие. По този начин се постига по-голяма дълбочина на проникване на гуна колагена в ставите и тъканите.Гунафорезата се прилага при остеоартроза с различна локализация /коляно, тазобедрена става, раменна става, малките стави на ръката, ходилата и гръбначния стълб/, при болки в поясен, гръден и шиен отдел на гръбначния стълб, с дискогенен, мускулен или неврологичен произход.Медицинска козметика също ползва гунафорезата за премахване на пресни стрии, целулит, бръчки. Лекарят физиотерапевт в центъра пояснява, че това е една щадяща методика за въвеждане на колаген. Според него гунафорезата се различава от приемане на медикаменти с колаген. Най-добре е да се направят поне 10 процедури, за да има траен ефект от лечението, съветва физиотерапевтът.

Вторият апарат е спирометър за Пулмологичния кабинет, където работи д-р Деница Божидарова. След ковид пандемията има много пациенти, които страдат от постковид синдром и за тях апаратът е от изключително значение. Освен доброто оборудване, медицинските услуги, които предлага медицинският център в Тервел са функция и от човешкия ресурс. От настоящата 2022 г. и по отношение на кадровата обезпеченост нещата тръгнаха в положителна посока. Общо трима стипендианти с медицински специалности има вече Община Тервел. Студенти , които се обучават за рентгенов лаборант, специалист по медицинска химия и мед.сестра вече получават ежемесечно стипендии в размер на 400 лева от общинския бюджет. Стипендиантите получават и втора, допълнителна месечна стипендия от по 250 лева от дружество, което инвестира в Община Тервел – „В-ридиум Атлас Енерджи“ ООД. Дипломиран през 2022 г. медицински специалист от гр.Тервел вече започна работа в медицинския център.

Община Тервел и медицинският център в Тервел гледат в една посока и тази посока е към подобряване на здравните услуги за хората от общината. Да си пожелаем здрава и поне толкова успешна нова 2023 г. за здравеопазването в Община Тервел!

Публикувано на 28 Nov 2022