ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ПАМЕТНИКЪТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е НОВИЯТ СИМВОЛ НА ГРАД ТЕРВЕЛ

Паметниците са част от историята на една държава и на един народ. Те, заедно с останалите исторически извори, допълват и съставят тази история, която се предава от поколение на поколение. Историята трябва да се пази, защото тя се е случила. А паметниците са едно от средствата историята да се помни. Може би именно това е причината през 2019 г. да се зароди инициативата в град Тервел да бъде издигнат паметник на най- заслужилия и най- чистия в мислите и действията си българин Васил Иванов Кунчев – Левски. Васил Левски е един от ония велики мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си, печели признание. А след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.
    Замислен през 2019 г., на 18 юли 2021 г. паметникът е вече факт. В церемонията за тържественото откриване на паметника на Апостола в гр. Тервел участва Представителен духов оркестър Български Военноморски Сили, военнослужещи от Канцеларията на командира на ВМС и от военен флот; почетен караул от военен флот с командир на взвод, знаменосец, двама асистенти, бойно знаме, взвод от матроси, часови на паметника и венценосци.
    В минутите до началото на церемонията участниците се построиха, съпроводено с изпълнения на Представителния духов оркестър и посрещане на официалните лица. Гости на тържеството бяха инж. Симеон Симеонов – кмет на Община Тервел, Областен управител на област Добрич Васил Карапанчев и Заместник- областен управител Здравко Господинов, Кмет на Община Ген. Тошево Валентин Димитров и Заместник- кмет Деян Димитров, Кмет на Община Крушари Илхан Мюстеджеб и Заместник-кмет Назмие Люман, майор Янислав Михайлов от Военноморските сили, полк. Кольо Димитров и подп. Чочков от Съюза на офицерите и сержантите от запаса- Добрич, Васил Илиев от Съюза на военноинвалидите Добрич, Красимир Керанов- Началник на РУ на МВР Тервел, Заместник-кметовете на Община Тервел Дияна Илиева и Велчо Велчев, Мария Гочева- председател на ОбС Тервел, общински съветници, кметове и кметски намесници . Ритуалът за откриването започна с посрещане на старшия морски началник и продължи с прерязване лентата на покривалото на паметника. Той бе осветен от свещеник Вълчо Петров.
    Слова по случая изнесоха Областният управител Васил Карапанчев и Кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. „Притихваме, свеждаме глави и се прекланяме, за да почетем величието на Апостола и осъзнаваме, че преди да се гордеем с подвига му, трябва да сме достойни за него“. Това заяви в своето слово кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. „За нас българите Левски е онази светиня, която надживява превратностите на времето, надживява идеологическите послания, политическите заблуди, боричкания за пари, власт и слава, каза още Симеонов, като припомни годините, в които Левски е учителствал в Добруджа.
Десетилетия ние в Тервел мечтаем да имаме паметник на Левски, за да почетем най-великия българин. В България има над 140 паметника, но за нас най-обичан е паметникът, който - ние признателните тервелчани, заедно съградихме. С този паметник ние правим малък жест на преклонение пред Апостола на свободата и се надявам, че тервелчани няма да го оставим без свежо цвете нито за момент“, заяви още г-н Симеонов. „Каквото и да кажа за Васил Левски, ще е бледо пред неговото дело, което във времето остава вечно. Левски е символ на безсмъртието и днес повече от всякога трябва да си припомняме неговите завети“, заяви областният управител Васил Карапанчев.
    На Васил Левски са посветени хиляди страници в българската художествена литература, много художници рисуват величествения му образ, поетите пишат стихове, а композиторите ги обличат в музика. По време на тържеството прозвучаха стихотворението „Молитва към Левски“ в изпълнение на Александра Чанева и „Песен за Левски“, изпълнена от църковен хор град Тервел с диригент маестро Живко Колев.
    Последва отдаване на почит пред Апостола на свободата и загиналите за нея, венци и цветя бяха поднесени от името на Община Тервел, Общински съвет Тервел, Областна управа Добрич, Община Генерал Тошево, Община Крушари, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса- Добрич, Съюза на ветераните от войните- Добрич, РУП на МВР Тервел, РС ПБГЗ Тервел, Храм „Св. Георги“, Кметство с. Каблешково, НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ гр. Тервел, НЧ „Васил Левски“ с. Безмер, НЧ „Васил Левски“ с. Нова Камена, НУ „Христо Ботев“ с. Каблешково, ДГ „Детелина“, „Здравец“ и ДГ „Първи юни“ гр. Тервел, ДГ с. Зърнево, ПП „Има такъв народ“, Фен-клуб ЦСКА гр. Добрич. Последва преминаване на почетният караул в тържествен марш, който бе приет от Старшия морски началник и официалните лица, ще звучат изпълнения на Представителния духов оркестър. Ритуалът завърши с илюминации и изпълнение на маршова музика.
    Автор на паметника е скулптора Борис Борисов - творец с множество артистични проекти, автор на паметниците на Алеко Константинов в гр. София, на Васил Левски в гр. Сандански, Ген. Владимир Вазов в гр. София, на Девета Плевенска дивизия в гр. Плевен, монументът на Цар Калоян във Варна, на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гр. Карлово, на Иван Хаджийски в гр. Троян и още много други монументални творби. Дело на Борис Борисов и екипът му са над 60 восъчни фигури за ретро музей Варна, 28 восъчни творби, изобразяващи владетели на България, войни, занаятчии и др. фигури за мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ в гр. Велико Търново, на владетелите в двора на кирилицата в гр. Плиска. Борис Борисов изработи за музея в град Тервел фигурата на Кан Тервел, възседнал победоносно коня си, при обновяването на музейната експозиция по случай 1300 години от победата на Кан Тервел над арабите при стените на Константинопол.
    Постаментът на паметника е изграден със средства от общинския бюджет. Проектът за изграждането му е дарение от арх. Емилия Добрева, арх. Светлина Кастелова и инж. Пенко Русев – тримата от гр. Добрич. За металните пластики на паметника, дело на скулптора, облицовката с гранит на постамента и входа към него, както и за оформлението с цветя и зеленина са ползвани събраните от дарение средства. Те са общо 13 248 лева. Списъкът на дарителите е дълъг и в него са записани (по реда на вписаните в регистъра на Община Тервел дарения): Руси В. Русев, ЦПЛР „Малкият принц“, Симеон Г. Симеонов, сем. Дияна и Николай Илиеви, Велчо Г. Велчев, жители на с. Нова Камена, Църковен хор гр. Тервел, Дирекция „Социално подпомагане“, Максим Андреевич, ДГ 1 гр. Тервел с детска група „Мечо Пух“, Невена М. Кирова от гр. Силистра, Петър Ст. Бончев, ПГТО „Дочо Михайлов“, Начо П. Киров, Стефко Денев, Маргарита Ковачева, Диана Пенева, сем. Живко и Славка Георгиеви, Иван Веселинов Иванов, Живка Ненова, ЗК “Тодор Каблешков“, ЕТ „Здравко Петров-Здравец“, НЧ „Васил Левски“ с. Нова Камена, свещ. Вълчо П. Вълчев, Костадин Н. Станчев, Мариана М. Петкова, сем. Валерина и Никола Чомакови, БУРОВ-08 ЕООД, ходжа Мехмед Сали, от сем. Нели и Ивайло Деневи и от децата от ДФТА Калинка Вълчева, от зрелостниците от 12 а клас на СУ „Йордан Йовков“ и техния класен ръководител г-жа Силвия Александрова, сем. Севдалена и Петър Станеви, жители на гр. Тервел от благотворителни инициативи, вкл. кутии за дарения, Веселин Стоянов, който логистично подкрепи служителите и работниците от общинска администрация при подготовката и осъществяването на церемонията. Благодарим на всички за широките и добри сърца!
    Поставяйки този паметник на централния площад в гр. Тервел, близо до другия исполин- символ на града ни – старият дъб, той вечно ще ни напомня за епохалното дело на Васил Левски - са слава и чест на Апостола!
Публикувано на 19 Jul 2021