ЩЕ ОТКРИЕМ ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ С ВОЕНЕН РИТУАЛ НА 18 ЮЛИ , В ДЕНЯ НА НЕГОВОТО РОЖДЕНИЕ

В церемонията за тържественото откриване на паметника на Апостола в гр.Тервел, която ще започне в 20:00 часа ще участва Представителен духов оркестър Български Военноморски Сили , военнослужещи от Канцеларията на командира на ВМС и от военен флот; почетен караул от военен флот с командир на взвод, знаменосец, двама асистенти, бойно знаме, взвод от матроси, часови на паметника и венценосци.
В минутите до началото на церемонията ще стане построяването на участниците, съпроводено с изпълнения на Представителния духов оркестър и посрещане на официалните лица.Ритуалът за откриването ще започне с посрещане на старшия морски началник , ще продължи с тържествени думи на водещ, след което официалните лица ще прережат лентата на покривалото на паметника.Ще прозвучи Химна на България, ще се отслужи църковен ритуал за освещаване на паметник, ще изнесат слова Областният управител и Кметът на Община Тервел. Ритуалът ще продължи с кратка програма , подготвена от участници от гр.Тервел.Ще следва отдаване на почит пред Апостола на свободата и загиналите за нея, ще бъдат поднесени венци, почетният караул ще премине в тържествен марш, който ще бъде приет от Старшия морски началник и официалните лица, ще звучат изпълнения на Представителния духов оркестър. Ритуалът ще завърши с илюминации и изпълнение на маршова музика.
Автор на паметника е скулптора Борис Борисов - творец с множество артистични проекти, автор на паметниците на Алеко Константинов в гр. София, на Васил Левски в гр. Сандански, Ген. Владимир Вазов в гр. София, на Девета Плевенска дивизия в гр. Плевен, монументът на Цар Калоян във Варна, на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гр. Карлово, на Иван Хаджийски в гр. Троян и още много други монументални творби. Дело на Борис Борисов и екипът му са над 60 восъчни фигури за ретро музей Варна, 28 восъчни творби, изобразяващи владетели на България, войни, занаятчии и др. фигури за мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ в гр. Велико Търново, на владетелите в двора на кирилицата в гр. Плиска. Борис Борисов изработи за музея в град Тервел фигурата на Кан Тервел, възседнал победоносно коня си, при обновяването на музейната експозиция по случай 1300 години от победата на Кан Тервел над арабите при стените на Константинопол.
Постаментът на паметника е изграден със средства от общинския бюджет. Проектът за изграждането му е дарение от арх.Емилия Добрева, арх.Светлина Кастелова и инж.Пенко Русев – тримата от гр.Добрич.
За металните пластики на паметника,дело на скулптора, облицовката с гранит на постамента и входа към него, както и за оформлението с цветя и зеленина са ползвани събраните от дарение средства. Те са общо 12 465 лева. Списъкът на дарителите е дълъг и в него са записани (по реда на вписаните в регистъра на Община Тервел дарения): Руси В.Русев, ЦПЛР „Малкият принц“, Симеон Г.Симеонов, сем. Дияна и Николай Илиеви, Велчо Г.Велчев, жители на с.Нова Камена, Църковен хор гр.Тервел, Дирекция „Социално подпомагане“, Максим М.Андреевич, ДГ 1 гр.Тервел с детска група „Мечо Пух“, Невена М.Кирова от гр.Силистра, Петър Ст.Бончев, ПГТО „Дочо Михайлов“, Начо П.Киров, Стефко Д.Денев, Маргарита Хр.Ковачева, Диана Й.Пенева, сем.Живко и Славка Георгиеви, Иван Веселинов Иванов, Живка Г.Ненова, ЗК“Тодор Каблешков“, ЕТ „Здравко Петров-Здравец“, НЧ „Васил Левски“ с.Нова Камена, свещ. Вълчо П.Вълчев, Костадин Н.Станчев, Мариана М.Петкова, сем. Валерина и Никола Чомакови, БУРОВ-08 ЕООД, жители на гр.Тервел от благотворителни инициативи, вкл. кутии за дарения.
За слава и чест на Апостола ! Да бъдем заедно и да споделим този тържествен за гражданите на Община Тервел момент!

Публикувано на 12 Jul 2021