КАК ГЛАСУВАХА ТЕРВЕЛЧАНИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ?

На изборите в неделя до избирателните секции отидоха 7 047 граждани на Община Тервел. Те гласуваха в 31 секции в населените места, една секция в Дома за стари хора и една подвижна секция за хора под карантина. В дома за стари хора гласуваха 27 души. Карантинираните граждани, гласували в подвижната секционна комисия са 26. В град Тервел гласуваха 2465 души, а в селата – 4529 души. За сравнение, припомняме броят на гласувалите на последните местни избори жители на общината – 8 444 души. Тенденцията за по-слаб интерес към парламентарните избори, в сравнение с местния вот се запазва и на тези избори.
По отношение на предпочитанията на гласоподавателите: За ГЕРБ-СДС гласуваха 2871 човека, за ДПС – 1419 души, за БСП – 726 души. Партия „Има такъв народ“ е подкрепена от 514 жители на Община Тервел. „Изправи се! Мутри вън!“ е подкрепена от 110 души, а „Демократична България“ от 104. Формацията , в която участват ПП „Воля“ и НФСБ е подкрепена от 132 души, а „Републиканци за България“ – от 387 човека.
При „Има такъв народ“, преобладаващата част от гласовете са постъпили в секциите в град Тервел-295 гласа. В селата привържениците на тази партия са малко на брой, като най-висока е подкрепата за ИТК в с.Нова Камена – 30 души и в с.Жегларци – 21 души.
При ГЕРБ – СДС : в седемте секции в гр.Тервел подкрепата си за тях са дали 860 души. Останалите 2011 гласоподаватели на ГЕРБ-СДС са гласували в селата на общината, Дома за стари хора и подвижната секция.
БСП в Тервел имат 438 гласа подкрепа. В селата на общината, ДСХ и ПСИК са гласували за тази партия общо 288 души.
ДПС в гр. Тервел имат подкрепа от 142 гласоподаватели.По селата партията е получила 1277 гласа.
Формацията на Мая Манолова има 72 гласа в Тервел и 38 в селата.
Демократична България има 77 гласа подкрепа в гр.Тервел и 27 в селата.
От общо 109 гласа за ВМРО в общината, 61 са в гр.Тервел.
Воля-НФСБ имат подкрепа от 57 души в Тервел и 75 в селата.
Републиканци за България имат общо 387 гласа, от които 97 са в село Каблешково.
В листите на различни политически формации бяха включени няколко души от Община Тервел. За тях тервелчани имаха възможност да гласуват с преференция. Какви са резултатите?
Най-много преференции (на ниво Област Добрич) е събрала Нефизе Кадир от с.Зърнево. За нея с преференция са гласували общо 603 –ма души. Нефизе Кадир е от листата на ГЕРБ-СДС. В същата листа бе и общинският съветник Иван Веселинов. Той е събрал 427 преференции в областта.
В листата на БСП беше включен Пламен Желязков. Той има 202 преференции в областта.
В листата на ВМРО бяха включени Пламен Иванов и Милена Иванова. Пламен Иванов има 30 преференции, а Милена Иванова – 19 преференции. Всички преференции се отчитат на ниво област.
Дезинфекционните материали бяха раздадени на отговорниците за устройването на секциите на 2 април. Изборните книжа и машините за гласуване бяха по секциите на 3 април.В края на изборния ден, всички секционни комисии предадоха материали и техника в Община Тервел . Протоколите от избора бяха представени в РИК Добрич. Обработването им приключи в деня след избора.

Публикувано на 06 Apr 2021