ЗАПОЧВА РЕМОНТЪТ НА ПЪТЯ ТЕРВЕЛ-ЧЕСТИМЕНСКО-ГРАНИЦА С ОБЛАСТ СИЛИСТРА

Проведе се среща на Кмета на Общината Симеон Симеонов с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ от страна на Областно Пътно управление гр.Добрич. На срещата бяха обсъдени ключови задачи на двете страни – АПИ и Община Тервел, във връзка с обновяването на единадесетте километра пътен участък. Припомнено бе, че първият етап на ремонта, който бе направен през 2019 г. обхвана участъка от входа на гр.Тервел (посока Добрич) до разклона за с.Божан . Това е улица „Хан Аспарух“ до нейното пресичане с ул.“Ген.Столетов“.Тогава бяха подменени уличните бордюри и бе ремонтирано пътното платно, като здравината на настилката се гарантира с полагане на геомрежа. Сега ремонтът ще продължи по същата технология, отново с геомрежа между асфалтовите пластове. В очертанията на града, по улица „Тича“ ще бъдат подменени бордюрите и ще се ремонтира силно увредената настилка, като се вложат нови материали и за основата. Взема се предвид това, че тя , освен множеството повреди от времето и от тежкотоварните автомобили, е увредена и от дълбоките над 2 метра изкопи при направата на водния цикъл на Тервел.
Обсъден бе вероятния времеви график за ремонта, така че двете страни да могат да си бъдат взаимно полезни при изграждане на новото кръгово кръстовище на излаза на ул.“Цар Калоян“ към пътя за с.Полк.Савово . Инициативата да го има това кръстовище бе предприета от общината още преди три години , с цел да бъде изнесено изцяло извън чертите на град Тервел движението на тежкотварни автомобили и така да се осигури безопасност за гражданите на Тервел в района на кв.“Изгрев“ и входа на градския парк и да не се пречи на живущите по ул.“Тича“. Общината има работен проект за изграждане на кръговото кръстовище и трябва да осигури средствата за изграждането му, като се отчита и фактът, че част от пътното съоражение засяга платното на републиканския път, който сега ще бъде ремонтиран и изграждането следва да става съгласувано между страните.
Особено внимание при ремонта се отделя на големите пътни съоръжения – мостовете по протежение на участъка.Ще се подменят всички елементи за отводняването на пътя и ще се ремонтират конструкциите на големите пътни съоражения.
Особено внимание по време на срещата бе обърнато на факта, че всички граждани и фирми, които имат някакви инвестиционни намерения, свързани с прокопаване на ремонтираната пътна настилка по целия 11 километров участък , който преминава през Тервел и с.Честименско (за свързвания с мрежата за електроснабдяване и ВиК мрежата) , следва да имат предвид, че след извършване на ремонта няма да бъдат издавани разрешения за прокопаване на новата настилка. Инвестиционните намерения трябва да бъдат ускорени във времето, за да изпреварят ремонта.
Крайната дата за приключване на ремонтните работи , определена в заданието за изпълнение е 31 май 2022 г.

Публикувано на 19 Mar 2021