ОДОБРЕНИ СА ДВАТА ВНЕСЕНИ ОТ ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ПРОЕКТИ В ПУДООС

Те са по националната кампания „За чиста околна среда -2021 г.“ и са за дейности в парковете на град Тервел и село Нова Камена.

Проектът за град Тервел включва:

1. Възстановяване на съществувало някога в детския кът мостче , т. нар. „Мостче на двете козлета“,
2. Направа на ажурен тунел като продължение на мостчето с цветята и
3. Засаждане на зелена стена от туи на новата детска площадка в посока към оградата на ДГ No 3.

Мостчето с козлетата ще бъде изработено от конзола от метален винкел за основата за преминаване и парапета, с височина на основата 0,70 см. положена върху съществуващите бетонови постаменти , които се разкриха , след като през миналото лято прочистихме затревената част от някогашния детски кът. Дървени талпи, положени върху металната конзола ще осигуряват безопасното преминаване на децата по мостчето. Парапетите ще бъдат изработени от дървени летви върху метални опори и ще бъдат декорирани с фигури на двете козлета от приказката.

Ажурният тунел е с планирана дължина от 15 метра , широк колкото е ширината на мостчето с цветята и висок 2,90 м. Ще бъде изработен като метална конструкция, в горната част на която ще бъдат закрепени метални шарени цветя .

Зелената ограда от туи ще предпазва детската площадка , която беше оформена миналата година от съоръжения от автомобилни гуми – мотоциклет, висилка и катерушка.

Вторият проект е за парка в с.Нова Камена. Той предвижда да се създаде място за традиционния за селото събор в парка, като по този начин се осигури сянка и прохлада за изпълнителите и гостите на събора. Ще се доставят две квадратни перголи, покрити с непромокаема тъкан и с тях ще се оформи открита лятна сцена. За публиката са предвидени 20 бр. пейки , разположени срещу сцената. Ще се доставят и кошчета, ще се отпечатат брошури за събора, като акцентът на информацията ще бъде върху традиционната преселска новокаменска носия.Проектът предвижда още засяване на многогодишни цветя и доставка на шкафове от изкуствен ратан за външна употреба за терена на събора.

Общата стойност на двата проекта е 19 980 лв. с ДДС.

През миналата година ПУДООС финансира проекти на общината за с.Градница и за детската градина в с.Орляк, а преди две години се реализираха проекти в Кладенци, Кочмар и Зърнево.

Публикувано на 01 Mar 2021