Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Очаква ни една нестандартна и различна учебна година, която ще стартира присъствено за всички ученици в Община Тервел. Броят на учениците в осемте училища в общината е 1201, което в сравнение с миналогодишният брой от 1189 ученици , представлява ръст, макар и от едва 1%. Седем от училищата са общински , а едно е държавно – професионална гимназия. От седемте общински училища едно е начално (училището в с.Каблешково), две са обединени- в с.Коларци и в с.Орляк (едното от обединените училища, това в с.Коларци е и средищно), едно от училищата- това в с.Нова Камена е основно ,защитено и средищно, две училища – в Безмер и Зърнево са основни и едно училище, в общинския център Тервел е средно – СУ „Йордан Йовков“. Първокласниците през тази учебна 2020/2021 година са 107 на брой. Общината осигури под формата на подарък за първия учебен ден на всички първолаци пълен пакет от училищни помагала, тетрадки с квадратчета и редове, химикали, боички и т.н.
По отношение на детските градини: там децата са общо 449 на брой – с 11 повече от миналата година, т.е и при тази възрастова група деца има минимален ръст от 4 %. Децата ще бъдат разпределени в дванадесет детски градини . Има и една детска ясла с 29 деца. От първи септември тази година всички детски градини и детска ясла ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли ще бъдат поети от Община Тервел.
В центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“ , след провеждането на традиционните двумесечни летни занимания с деца по програма „Наше лято“, служителите излязоха в заслужен отпуск през месец септември, тъй като при тях учебната година стартира на първи октомври. Общинският детски комплекс, и през настоящата учебна година запазва всички свои школи и състави – „Балет каприз“ , Вокални студия Тервел, школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки и школа по математически науки.
По отношение на транспорта: всички учители , ученици и медицински лица пътуват напълно безплатно . Транспортът е организиран по няколко начина – с училищни автобуси, с избрани с обществена поръчка транспортни фирми , с обществен и с личен транспорт.
Хранене на децата и учениците:в детските градини и детската ясла децата получават закуска,плод или мляко, обяд и следобедна закуска. В училищата (с изключение на това в с.Безмер) е осигурено столово хранене.За четири от училищата и пет от детските градини, храната се приготвя в общинските центрове за социални услуги в селата. Има детски градини със самостоятелни кухни, както и такива с кухня-майка, която осигурява храна за две детски заведения.В детска ясла осигуряват и млечна кухня, която в момента се ползва от 20 деца, отглеждани у дома.
Медицинските лица са осем , като поради малкия брой деца и ученици в училищата и детските градини, е осигурена работа за медицинския персонал по график.
Призоваваме всички деца и родители да бъдат търпеливи и съпричастни, тъй като ще бъде трудно, ще бъде много отговорно, но не и невъзможно да се справим. Рано или късно тази тежка ситуация ще отмине, с вируса се срещат и борят хората във всички части на света. И ние ще се справим – с разум и отговорност. Всички ние, кметският екип, педагозите в училищата и детските градини , правим и ще продължим да правим всичко възможно за протичането на една безопасна учебна година, защото дистанционното и онлайн обучението е временно и частично решение на проблема , отнемащо възможностите за социализация и възпитание на нашите деца. Те трябва да са в училище и в детската градина, където работят професионалисти , от които могат децата могат да получат знания и възпитание.
Честита нова учебна година, скъпи ученици, учители и родители!Честит празник на малчуганите, които за първи път прекрачват прага на училището и на техните семейства!Публикувано на 15 Sep 2020