ОСЪЩЕСТВИ СЕ ЕДИН ИДЕЕН ПРОЕКТ ОТ ЕКИПА НА ЧИТАЛИЩЕТО В ТЕРВЕЛ

След като тази година се наложи да бъдат спрени културните мероприятия, събирания, репетиции, турнета и фестивали, ни се отдаде възможност да осъществим една отдавнашна идея - градинката пред читалището да се превърне в център за игри, развлечения и полезни занимания за децата.
За да ги накараме да забравят, поне за малко, компютърните игри и телефони, да ги запознаем с нашите игри през лятото - на нас, порасналите момчета и момичета, ние, екипа на читалището създадохме „Парк Читалище”.
Паркът е оформен по следния начин: За вход сме изградили портал, който напомня за старите добруджански къщи. Около дърветата и на полянките са поставени пейки, изработени от дърво.
Обособени са няколко къта. Работилница, в която са направени три стана, на които могат да се тъкат черги и китеници. Поставени са маси, на които могат да се изработват различни изделия от естествени материали, и които служат и за украса на парка. Всяко дете може да вложи и лично творчество.
Кът със спортни игри, изработени също от естествени материали и игрище за футбол на малки вратички.
Кът с настолни игри - дама, морски шах, „Не се сърди човече“ и кутия с дървено домино, в голям размер.
На площадката пред и около шадравана е изпъстрено с различни занимателни наземни игри, а между тях е и картата на България, с изрисувани характерните носии за всяка фолклорна област.
Изградили сме битова чешма с бъчва и каменен улук. До нея алпинеум, ракла от дърво – „раклата на баба“ и писана каруца.
За безопасност на децата паркът е ограничен с мрежа, която е декорирана като българска шевица.
Целият парк е украсен с гъбки, къщички, дървено влакче, скулптури и пана , изработени от естествени материали, в направата на които се включиха и децата от ансамбъла.
За удобство на сядащите са ушити сламеници.
За осъществяване на цялата идея помощ ни оказаха Община Тервел, множество фирми и приятели на читалището.


Публикувано на 04 Aug 2020