Уважаеми съграждани,

През последните два дни в гр.Тервел се случиха две взаимоизключващи се неща.
Първо, в социалните мрежи бе разпространена снимка на ветеринарния лекар на Община Тервел д-р Иван Хорозов, в момент , в който той изпълнява ангажимента си да отнесе бездомно куче за обезпаразитяване и маркиране. Публикацията предизвика груби обиди и коментари към ветеринарния лекар, чиято работа е да се грижи за това бездомните кучета ( които всъщност са бездомни, защото някой наш съгражданин е решил да се избави от потомството на своето куче по най-лесния и безотговорен начин) да не се размножават безконтролно , т.е. да се кастрират и да пренасят по-малко болести по децата ни.
Второто нещо,което се случи ден след публикацията, охулваща д-р Хорозов, бе свързано също с бездомните кучета – на първи юни в общината постъпи жалба, подписана от 58 родители на деца от Тервел, които настояваха кмета на общината да предприеме решителни действия, за да не се появяват бездомни кучета около детските и спортните площадки, където играят децата им.
Ние, служителите на Община Тервел сме свикнали да бъдем хулени, обиждани и работата ни да бъде „оценявана“ от хора, които нямат ни най-малка представа от нея.В този случай, обаче, заставаме твърдо зад д-р Иван Хорозов в нашите общи усилия градът ни да бъде безопасен за децата ни. Уважаваме мнението на всички, но държим да подчертаем, че истинската грижа за едно животно включва хранене, обезпаразитяване, лечение и наблюдение на поведението на животното за наличие на агресия. Показната любов към бездомно куче, без полагане на грижа за него , сама по себе си не е нужна нито за животното, нито за хората. Животните могат да бъдат осиновявани, но не само на думи или чрез изхвърляне на купчинка некачествена храна в някой ъгъл, а чрез истинска грижа за тях. Действията на д-р Хорозов са в пълно съответствие със Закона за ветеринарномедицинската дейност и той трябва да върши работата си, за да не се разболяваме ние и децата ни. И за да не бъдем голословни, предлагаме на Вашето внимание материал от официалния сайт на Регионална здравна инспекция в гр.Велико Търново – четиво, което за някои със сигурност няма да съдържа нова информация, но за други може да е много полезно.Надяваме се, че ще допринесем за по-отговорно отношение към проблема с бездомните кучета в общината.

КУЧЕТО – ПРИЯТЕЛ И ВРАГ

Кучето е приятел на човека от 15 хилядолетия, но съжителството с него поражда редица здравни и социални проблеми. Нарастването на броя на безстопанствените и свободно скитащи кучета увеличава риска за разпространение на редица инфекциозни и паразитни заболявания: ехинококоза, бяс, марсилска треска, микози и други.
Всеизвестна е ролята на кучето за възникването и разпространението на ехинококозата (кучешката тения). Тя е тежко протичащо паразитно заболяване, което води до продължителна нетрудоспособност, нерядко до трайна инвалидизация, а понякога и до смърт.
Източник на заразата е кучето, в червата на което се развива полово зрялата форма на кучешката тения. Заразяването му с нея се осъществява чрез прием на сурово месо и вътрешности на опаразитени с ехинококови мехури животни. След като тенията достигне полова си зрялост започва отделянето на яйца от храносмилателния тракт на кучето, които попадат в околната среда.
Човек се заразява най-често чрез поглъщане на яйцата на кучешката тения при пряк контакт с опаразитени кучета (целуване, милване, игра с тях, ползване на обща постеля) и по косвен път, при консумация на недобре измити плодове, зеленчуци и хранителни продукти.
Инкубационният (скритият) период на заболяването при човека е от 6 месеца до 10 и повече години. От погълнатите яйца се освобождават зародиши, които по кръвен път могат да засегнат всички органи и системи на човешкото тяло. Там те се развиват в ехинококови кисти (мехури), които имат размери от грахово зърно до човешка глава.
Заболяването протича като бавно развиващ се тумор, който притиска механично органите и тъканите, като нарушава техните функции. Тежестта на симптомите се определя от броя, големината и локализацията на ехинококовите мехури. Най-честите усложнения на заболяването са инфектиране на кистата, спонтанното и спукване и алергични реакции, водещи понякога до смърт.
Диагнозата се поставя чрез серологични и инструментални изследвания.
Лечението на ехинококозата е оперативно, като при пациенти, противопоказани за операция се провежда химиотерапия. Целият курс на лечение (оперативно и медикаментозно) възлиза приблизително на 5 322 лева.
Бесът е инфекциозно заболяване, което се причислява към т. нар. бавни вирусни инфекции, към които спадат СПИН, “луда крава” и болестта на Кройцфелд-Якобс. Заразяването на човека се осъществява чрез попадане на слюнка от болното животно (най-често куче), при ухапване, одраскване или олигавяне на наранена кожа или лигавици. Бесът протича с тежко засягане на централната нервна система и смъртен изход. Не бива да се забравя, че при кучетата съществува и здраво носителство на вируса, т.е. кучето може да бъде видимо здраво дълго време, но при ухапване да предаде заразата.
През последните години у нас се завърна Марсилската треска – едно остро заразно заболяване, с подчертано лятна сезонност. Преносител на заразата е кучешкият кърлеж. Заболяването протича с характерен пъпчест обрив. Рядко се развиват тежки усложнения като менингит, енцефалит, миокардит и други.
Кучетата са причина и за голям брой заболявания на кожата и нейните придатъци. Най-чести сред тях са микозите (гъбичните заболявания), които са изключително упорити и лечението им е продължително и скъпоструващо.
Безстопанствените кучета и котки са резервоар на бълхи, които могат да принесат чума и туларемия.
Мерките за обществена профилактика са насочени към контролиране на броя на безстопанствените и свободно скитащи кучета и задължителна регистрация и паспортизация на домашните, ловните и други кучета. Стопаните са задължени на всеки 2 – 2,5 месеца да обезпаразитяват своите питомци.
Мерките за лична профилактика включват: избягване на тесен контакт с кучета, обилно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация и хигиена на ръцете преди всяко хранене.Хората трябва да знаят, че при одраскване и ухапване от куче или при откриване на кърлеж върху тялото е необходимо да потърсят своевременно лекарска помощ.

Публикувано на 02 Jun 2020