КЪМ 24 МАРТ ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ ДУШИ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАРАНТИНА В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

По данни на РЗИ Добрич , тридесет и девет жители на Община Тервел в момента са под карантина.Трима от тях живеят в Тервел, деветима – в с.Орляк, петима са в с.Безмер, от с.Каблешково са четирима, от с.Попгруево – трима, от с.Главанци – двама, от Коларци – седем, от Божан – трима . В селата Сърнец, Зърнево и Полк.Савово имат по един човек под карантина.
Най-скорошният срок , на който изтича карантина е 25 март, а най-отдалеченият – 2 април.В събота и неделя кметовете на населените места са съобщили за общо 16 души завърнали се през тези два дни от рискови страни. За Тервел точният им брой не може да се установи, в Община Тервел постъпи информация за четирима души от Тервел, завърнали се от Испания, Германия и Великобритания.
Мерките за дезинфекция на публични места с най-висок риск от разпространение на заразата (банкомати, вендинг автомати, банки , офиси за разплащания, магазини и др.) се изпълняват. Дезинфекцират се и медицинските заведения, както и сградата на общината.В двора на сградата на болницата се ограничава влизането посредством бариера. Предвижда се разширяване на площите за дезинфекция. Заявени са към РЗИ още през миналата седмица защитни облекла, очила, калцуни и маски.Също през миналата седмица са заявени от общината и тестове за личните лекари. Доставят се периодично маски за многократна употреба и дезинфектанти . До момента двама възрастни са се обадили на телефона, обявен от Общината за подкрепа с молба за закупуване на лекарства.
Община Тервел има готовност да предостави на Центъра за спешна помощ линейката на медицинския център.В общинския съвет ще бъде внесено и предложение от Кмета на общината за дарение от нашата община към болницата в Добрич за подкрепа за справяне с последиците от коронавируса.
Моля, имайте предвид, че ако нещо със сигурност може да помогне в ситуацията, то е дезинфекция, хигиена и силно ограничаване на движението и контактите. Нека никой не мисли, че е надхитрил някого, като е успял да отиде до някой областен град . В областните градове около Тервел вече има случаи на заразени с коронавирус. Снабдяването с храни и лекарства в общината е нормално, със сигурност пътуването извън Тервел може да бъде ограничено до най-неотложните случаи.

Публикувано на 24 Mar 2020