ПРОЯВИТЕ В ПРАЗНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2020 ГОДИНА45 години, без прекъсване, Община Тервел организира пролетни празници на културата. Ясна е вече програмата за проявите, които тази година ще изпъстрят живота на тервелчани през пролетните месеци. Началото ще бъде поставено на 02 март, когато талантливите деца на Тервел ще поднесат на съгражданите си спектакъла „На България“. По желание на ръководителите на клубовете при ЦПЛР „Малкият принц“, които са автори на концерта, във фоайето на читалището ще бъдат поставени дарителски кутии, в които зрителите могат да поставят желани от тях суми, като събраните средства ще бъдат внесени в сметката на фонда за изграждане паметник на Васил Левски в град Тервел. Учителите и децата са сигурни, че тервелчани отново ще бъдат заедно в тази инициатива, също като при изграждането на Храм „Св. Георги“ и обновяването на музейната експозиция.
На 13 март децата от Школата по изобразителни и приложни изкуства при ЦПЛР „Малкият принц“ ще представят своята юбилейна изложба по случай 15 години от създаването на школата.
19 март е денят, в който Тервел ще посрещне спектакъла „Търновската царица“ по едноименния роман на Емилиян Станев. В главната роля ще видим една от най-популярните български актриси на новото време Елена Петрова. Премиерата на спектакъла е в края на 2019 г. в НДК. Драматизацията е на Бойко Илиев. Участват: Елена Петрова, Даниел Найденов, Таня Карбова, Мариела Топалова, Марияна Бранкованова, Николай Сяров и Веселин Борисов.
На 8 април самодейната детска група при НЧ „Христо Ботев“ с. Каблешково ще представи в музея възстановка на обичая Лазаруване.
На 10 април от 11 часа малките зрители ще имат възможност да се запознаят с палавите герои „Макс и Мориц“ от едноименния мюзикъл за деца, в изпълнение на екипа на Държавна опера Бургас.
Отново на 10 април, но от 18,00 часа, любимецът на всички поколения, актьорът Ненчо Балабанов ще влезе в ролята на поп- изпълнител и заедно с оркестъра на Бургаската опера и сценичната си партньорка Соня Ковчезлиева ще представи на публиката букет от най- популярните поп- песни от световните сцени.
На 29 април Танцова формация „Каприз“ ще представи своята годишна продукция.
В два дни- на 5 и 6 май ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ ще отбележи 20 години от създаването си. Първият юбилеен концерт ще бъде представен пред гости на ансамбъла, а на деня на Тервел – и пред гражданите.
На 6 май- Ден на град Тервел са предвидени традиционните за повода Празнична литургия с водосвет и курбан за здраве. За втора година колективи от всички читалища в общината ще представят кулинарна изложба, този път под мотото „Вкусовете на детството“. Участниците ще подготвят по избор солено ястие, предястие, салата или десерт, които са останали като техни любими храни през детските им години. Честта да закрие дните на културата ще има ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“ със своята втора юбилейна вечер.
Предвидените в календара спектакли не изчерпват всички прояви, които очакват тервелчани до края на сезона през месец юни. Следете обявите в сайта и фейсбук профила на Община Тервел, както и на Музея, Читалището и Центъра за подкрепа за личностно развитие.Публикувано на 18 Feb 2020