ЗАПОЧВАТ ДНИТЕ, ПОСВЕТЕНИ НА 60-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ТЕРВЕЛ ЗА ГРАД

Уважаеми съграждани, каним Ви на 27.01 от 15 часа в музея, на първото от събитията, посветени на 60-тата годишнина от обявяването на Тервел за град.
Ще бъде представена юбилейна пощенска марка на гр. Тервел. Заедно с това ще бъде открита филателна изложба "Град Тервел - традиции, дух, таланти". Тя представя пощенското дело в Добруджа, колекционерското дело на филателистите, материали за историята на Тервел и тервелския край. В експозицията участват: Областна пощенска станция гр. Добрич със „140 години пощенска станция Добрич” – витрина, Исторически музей – град Тервел, Николай Пенев от гр. Варна- „История на „Български пощи“ от времето на тяхното създаване“, инж. Димитър Чернев – гр. Добрич- „Първи български пощенски клейма, цивилни цензурни печати”, Музей „Васил Левски” – гр. Карлово- „Апостолът” – документални свидетелства, Добромир Христов – гр. Силистра- „Васил Левски”, Регионална библиотека „Дора Габе”- „Град Тервел – минало и настояще“, Н Ч „Йордан Йовков – 1870 година”- Град Тервел, Областна пощенска станция гр. Добрич- „Пощенската дейност в град Тервел”, НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ – читалищна библиотека- Каньонът на Суха река- един непознат свят.
В отделна витрина могат да се видят личните колекции марки на наши съграждани, събирани от 60-те години на ХХ век до сега. Благодарим на Костадин Станчев, Маргарита Йорданов, Иван Лазаров и Живко Колев за предоставените от тях шедьоври на филателното изкуство. Различни са сюжетите на марките, които се съдържат в класьорите: ретро автомобили, влакове, световни спортни събития- летни и зимни олимпиади, футболни първенства и др., богати са сериите, представящи животинския и растителния свят в света, френски крале и кралици, космически кораби, велики руски космонавти и много други. На пръв поглед най- старата марка в колекциите е от 1962 година.
Училищата в общината могат да използват възможността да посетят изложбата с ученици. Интерес за тях ще представлява оформеното ретро работно място, оборудвано с телефонен номератор, телетипна машина, пощенска везна.
Експозицията може да бъде посетена до 13 февруари с работно време на музея от понеделник до събота от 9 до 18 часа.
На 28.01 от 15,00 часа младите художници и приложници ще участват в образователни работилници, в които с различни техники и материали ще изработват символите на Тервел и неговите традиции. Работата с тях ще се води от ръководителите на школите в ЦПЛР „Малкият принц“ г-жа Виолета Янкова и г-жа Цанка Жечкова.
На 29.01 участниците в Клуба за автентичен фолклор и етнография, с ръководител г-жа Росица Стратиева, ще ни върнат в миналото на обществения живот в Тервел.
На 30.01 от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Д. Дончев-Доктора“ празничен концерт ще изнесе ПФА „Добруджа“ от гр. Добрич.
Заповядайте!

Публикувано на 23 Jan 2020