ТЕРВЕЛ ПОСРЕЩА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПЕСНИТЕ НА КАЛИНКА ВЪЛЧЕВАС изключителен интерес се радва Деветото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“ в Тервел. Това е причината организаторите от Община Тервел и НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“ да разпределят изпълненията на участниците в два дни- на 19 и 20 октомври.
По регламент певците са разпределени в 5 групи: 1 група- индивидуални изпълнители от 5 до 9 години, 2 група- индивидуални изпълнители от 10 до 14 години, 3 група- индивидуални изпълнители от 15 до 20 години, 4 група- индивидуални изпълнители над 20 години и 5 група- колективи.
На 11 октомври приключи срокът за подаване на заявки за участие. Своето желание за самостоятелно участие в надпреварата са заявили 32 момичета и момчета от Варна, Вълчи дол, Свищов, Генерал Тошево, Шумен, Межден. Най- малка е Калина Боянова Димова от гр. Варна, която на 05.08. е навършила 5 години. Най-възрастна певица е Елена Койчева от с. Проф. Иширково, която е родена през 1939 г. Колективно на сцената на читалището ще се изявят повече от 40 състава, като отново най- малките славейчета са 5-годишни и са от гр. Варна.
В съботния ден от 10,00 часа е началото на конкурсната програма. Очаква се силна надпревара между школите по народно пеене от гр. Варна- тези при НУИ „Добри Христов“, СУ „Елин Пелин“, „Бюлбюли пеят“ и др., в които преподаватели са изтъкнати изпълнителки Дафинка Дамянова, Ваня Маркова, Ваня Друмева, Павлинка Тодорова и др.
След приключване на конкурсната програма в неделя ще се състои и галаконцерт, в който Калинка Вълчева ще пее за всички гости, ще бъдат наградени отличените изпълнители. Наградният фонд е осигурен от Община Тервел, като наградите във всяка категория са: за 1-во място 100 лв, 2-ро място 80,00 лв и 3-то място- 60,00 лв. Един от всички участници ще грабне Голямата награда, която е с покритие от 200,00 лв.

Публикувано на 14 Oct 2019