ЧИТАЛИЩАТА – СРЕДИЩА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩНОСТИТЕ ТРАДИЦИИ, ДУХ, ТАЛАНТИ

В българския тълковен речник ЧИТАЛИЩЕТО е определено като:„Културна институция за разпространяване на знания и култура“. И до днес читалището е пазител на традиционните български ценности. То е мост между миналото и настоящето.
В община Тервел има читалища в селата: Безмер, Божан, Жегларци, Зърнево, Каблешково, Коларци, Кочмар, Нова Камена, Орляк, Поп Груево, Честименско и Кладенци. Oт читалище „Д. Дончев – Доктора - 1893“ гр. Тервел са поели своя път много певци и танцьори.
Самодейните групи към читалищата вземат участие във всички културни форуми, организирани от Община Тервел.Не можем да не отбележим успехите на самодейните певчески групи. Малки и големи представят песните, обичаите и носиите по различни краища на страната. Много са наградите, получени от тях.
Гордост за нашата община са участията на Мъжката и Женска певчески групи от с. Кочмар в XX Национален фестивал „Песните в полите на Балкана“ с. Жълтеш, обл. Габрово, където Мъжката певческа група получава Първо място и Златен медал на 06-07 юли 2019г., а на 3 и 4 август 2019г., и Мъжката, и Женската певчески групи, печелят Първо място и Златен медал от Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ с.Царевец, общ. Свищов.
Други изявени самодейци - Женската певческа група от с. Жегларци, през месец април тази година си поделиха първото място и награда от Конкурса „Добруджа търси талант“, с Мъжката певческа група от с.Кочмар. Но това не е всичко. През месец юни вземат участие във фестивала „Петровска китка“, от където получават първо място, а през месец юли в гр. Априлци от фолклорния фестивал „Искри от миналото“ – Първо място и Златен медал.
Във фолклорния фестивал „Искри от миналото“, който се проведе на 27-28 юли 2019г. в гр. Априлци, взеха участие и други наши самодейни състави към читалищата в с. Коларци и с.Безмер, от където жените от с. Коларци си тръгват с Диплом – Второ място и сребърен медал. Певческата група към читалището в с. Безмер, макар и създадена през февруари 2018 год., получава първото си признание за своята работа и талант – Първо място и Златен медал. До сега те са взели участие в с.Червенци на гайдарското надсвирване „Писнала гайда писана“, в Ситово „С песните на Добруджа“ – грамота, в с.Средище през юли в „На раздумка, песен и почивка в Горещниците“ и получават отново грамота. Участват съвместно с ДГ в с. Безмер и с певческата група от с. Коларци в различни мероприятия.
Групата за автентичен фолклор „Арабаджийки“ към НЧ „Пробуда-1940г.“ с.Коларци, заедно със сестричките Деря и Ямур Технур, са взели участие в с.Червенци на „Писнала гайда писана“, където получават грамота за участие. Малките участнички Деря , Ямур и Ярен са получили грамота и предметна награда в конкурса „Добруджа търси талант“ през месец април 2019г. Не се съмняваме, че това няма да е последната награда за талантливите момичета.
В читалището в с. Зърнево също усърдно работят с Детската певческа група и разбира се, признанията не закъсняват. На 30 април 2019г. участват в Празник на Фолклорното изкуство „Като жива вода – Суворово 2019 г.“, където са класирани на Първо място и получават Диплом и плакет.
На 22 юни 2019 г. самодейната група към читалището в с. Кладенци посети XX Фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в с.Лозен, обл.Хасково и взе участие с песните: „Марино, Маринке“ и „Аз искам мамо“. Групата взима грамота за участие, а също така Трета награда и бронзов медал за изпълнение в раздел Автентичен фолклор. В конкурса за най-красива носия журито присъжда Диплом, а в раздел Автентичен фолклор – индивидуални изпълнители, Петър Петров е награден с Диплом за Второ място и Сребърен медал за изпълнението на песните: „Ние дойдохме“ и „Някой хлопа, тропа мамо“.
За участие и добро представяне на празника „Тепреш, пъдръллез и сабантуй – мост между минало и настояще -2019г.“ гр. Добрич на 18 май 2019г., самодейната група при читалището в с. Божан получава грамота за приноса и популяризирането на традициите, културата и бита на турската и татарска общности. На 13 юли на първия Национален фестивал на турския фолклор – 2019г. в гр. Дулово получава грамота и парична награда за участие. Месец по-късно на 13 август 2019г в Общински музей гр. Тервел, в мероприятие организирано по програма „Наше лято“, групата показва обичая „Къна“ – моминска вечер на булката.
И читалищата от Нова Камена и Каблешково също вземат участие и показват различни обичаи.
Групата от с. Нова Камена представя обичая „Външна седянка“, а самодейците от с.Каблешково обичая „Белене на платно на чешмата“.
Това далеч не са всички изяви на групите. Новокаменци могат да се похвалят с плакет и плакет отличие за добро представяне, спечелен в Новград, общ. Русе, както и плакет и грамота сребърна пафта от Международен фестивал провел се в Кюстендил в края на месец юли тази година.
С не по-малко изяви могат да се похвалят и участниците от с. Каблешково. Освен традиционно силното участие в местните общински прегледи на фолклора, получават грамота за участие за индивидуални изпълнители в общинския кръг на конкурса „Добруджа търси талант“. Женската певческа група участва в XX Национален фестивал с. Лозен, обл. Хасково „Кехлибарен грозд“ и получава Трето място, Бронзов медал и Диплом в раздел „Автентичен фолклор“ категория „Песни и хора“.
Да не забравяме и Танцово певческата група при НЧ“ Д.Дончев – Доктора-1893г.“ гр. Тервел, които тази година опитаха изява в нов стил, като се явиха на фестивал за Стари градски песни „ С песен в сърцето“ в Исторически музей гр. Габрово и получиха грамота за добро представяне. Групата се представи и в Румънско – Български фолклорен фестивал „Тулча-2019г.“, който ще се проведе на 23-25 август в гр. Тулча, Румъния. Компания в песните им прави групата от с. Каблешково.


Публикувано на 23 Aug 2019