Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:СПЕКТАКЪЛЪТ „В КНИГАТА“ (ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА БАЛЕТ „КАПРИЗ“)Вечерта на 9 май се превърна във вълшебна, защото Танцова формация „Каприз“ ни потопи в един по-различен свят – светът на поезията. Поезията не е обикновено вълнение, отпечатано върху белия лист. Тя е рима и ритъм, тя е хрумване и намерен образ, тя е мисъл и музика... Тя е магия, която всеки може да преживее.
Изпълненията на танцьорите от „Каприз“ бяха обвързани със стихотворения на български автори като Пейо Яворов, Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Петя Дубарова, Любен Каравелов, Румен Ченков, Николай Лилиев и други. Децата показаха и умения в рецитирането тъй като всички произведения на поетите бяха прожектирани на екрани, заснети предварително от фотографа и видеооператор Пламен Стоянов.“Тихият пролетен дъжд“ на Николай Лилиев, предхождаше танца „Гъбки под дъжда“ на най-малките танцьори на „Каприз“, както и танца „Слънчогледи“ . Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. В миг на надежда ние сме способни да „летим“ по света , там до където дори не достига погледът ни , бе въведение към стихотворението „Лястовица“ на Петя Дубарова и изпълнението на Илайда. След нея на сцената се появиха „Пеперуди“ по едноименното стихотворение на Николай Лилиев. Големите момичета от Танцовата формация пресъздадоха „Всяка приказка има си край“ рисувайки цветния човешки живот с боички. А „Луната“ на Петя Дубарова препрати към танците „Луна и звезда“ на Женимира и Карина и „Сенки“ на Ивета и Нурай.Българската природа вдъхновява редица поети да сътворят най-хубавите си стихове, най-магичките, така и „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов и „Земя като една човешка длан“ на Георги Джагаров се пресъздадоха в танци на сцената от момичетата.
В българската поезия всяко животно носи своя особен смисъл : змията – хитрост итайнственост; лебедът – чистота и благородство; орелът – сила, устрем и свобода. Ивона Няголова бе „Орелът“ на Пейо Яворов със соловото си изпълнение. А под звуците на Чайковски оживяха грациозните „Лебеди“. Групата на джуниорите изигра „Змии“ и събра бурни аплодисменти за изпълнението си.
Често муза в българската поезия е жената – устойчива, загадъчна, смела, бунтуваща се. В желанието си да постигне лично щастие , тя става неудържима и мощна стихия, която разрушава всички прегради. Така и Екатерина се превъплати в „природно явление“ по стихотворението „Стихии“ на Елисавета Багряна.
Чувствата и възприятията стоят в основата на най-великите произведения. Те са онова което кара художникът да рисува, поетът да пише, а човекът да живее... Насочени към финала , зрителите станаха свидетели на танца „Чувства“ и как всяко едно чувство е свързано с второ, с трето...
„Поезията не е обикновено вълнение, отпечатано върху белия лист. Тя е рима и ритъм, тя е хрумване и намерен образ, тя е мисъл и музика... Тя е магия, която всеки може да преживее...“ С тези думи и общ танц, завърши и концертът на Танцова формация „Каприз“. В края на вечерта децата и техните ръководители Живка Ненова, Габриела Росенова и Виктория Тошкова получиха поздравителни адреси, много цветя и заслужени аплодисменти от публиката.Танцова формация „Каприз“ благодари на Община Тервел за финансовата и морална подкрепа, на ЦПЛР „Малкият принц“, НЧ „Димитър Дончев – Доктора“ , на всички родители и гости. Танцьорите продъжават своята подготовка за участието си в Международния фестивал „Златен помпон“ в к.к. Албена през месец юни.А на 11 и 12 май те заминаха за Шумен, където участваха на Националния фестивал на мажоретния танц "Мадарски конник" 2019. През двата състезателни дни, те спечелиха :
1 място в категория Помпон, трета възрастова група;
2 място в категория Традиционален корпус батон; трета възрастова група;
2 място Дефиле 100 метра батон, трета възрастова група;
Специална награда за дебют в категорията Аксесоар корпус.
Ръководителите и ТФ"Каприз" благодарят на община Тервел за осъществяването на участието си в това състезание.

Публикувано на 16 May 2019