ЕДИНАДЕСЕТИ кулинарен конкурс „Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа” – 2019

На 8 юни, 2019г, от 10 часа в с.Крушари се открива Единадесетия кулинарен конкурс „Празник на гърнетата – кулинарната академия на Добруджа”. Празникът има конкурсен характер.
Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия - чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници.
Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.
След приключване на дегустацията всички представени ястия ще бъдат предложени за продажба или почерпка на гостите на Празника.
Народно читалище, колектив или група, представило се с най-оригинална етнотрапеза и автентични вкусотии, ще бъде отличено с парична награда.
Участниците ще се състезават в четиринадесет категории - чорба (супи), салата, сладкиши, тестени продукти, печива, постни ястия, като задължителното условие, приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с рецептата, по която е приготвено. Вина, ракии, домашно приготвени ликьори също ще се конкурират в отделни категории.
Два нови момента са включили организаторите в тазгодишната надпревара – в отделна категория ще се състезават млека, сирена, домашен кашкавал и домашно приготвена извара.
Паралелно с кулинарната надпревара ще се проведе конкурс за най-оригинална снимка. В конкурса могат да участват любители и професионални фотографи. Експертно жури ще оцени и класира най-сполучливата снимка, като резултатите ще бъдат обявени до 10 дни след приключване на Празника. Всеки участник предоставя в Общинска администрация до пет снимки, записани на магнитен носител. Допуска се участие с цветни или черно-бели снимки, без използване на фотошоп. Водещ критерий при избора на победителя ще бъде оригиналността на запечатания момент, който да съчетава в цялост духа на Празника на гърнетата. На победителите ще бъдат връчени парични награди и грамоти.
Регламентът за участие в кулинарния конкурс, както и заявка могат да бъдат изтеглени от официалната страница на община Крушари.
Добруджанска фолклорна програма от самодейни състави от област Добрич съпровожда цялото събитие
Домакин на тазгодишното издание на Празника на община Крушари е местното читалище, като поводът е 125-тата годишната от неговото откриване.
Публикувано на 13 May 2019