ПЪРВИЯТ ВЕЛИКДЕН НА МУЗЕЯ – ПОГЛЕД НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО , КЪМ ОТМИНАЛИ ПРЕДИ СТОТИЦИ ГОДИНИ ВЕЛИКДЕНСКИ МИГОВЕ

На 27 април - Велика събота от 10:30 часа в сградата на Историческия музей в град Тервел, група от 20 деца заедно с музейните работници Юлия Дичева и Георги Желев боядисваха Великденски яйца с естествени материали – така, както това се е правело в българките домове, тогава, когато е нямало магазини и бои за яйца.



В началото децата се запознаха с някои от техниките за боядисване на яйца. Една от тях е боядисване с люспи от лук. Ето как става това: яйцата и люспите се накисват в достатъчно количество вода и се варят заедно дълго време. Цветът върху яйцата, който се получава, е червен или кафяв- това зависи от люспите и времето, което яйцата са престояли в течността.
Всички растения, които се използват за боядисването, трябва да се накиснат предната вечер в студена вода, после яйцата се варят сурови със сместа. Ето и кои са натуралните оцветители и за кой цвят отговаря всеки от тях:
• Син – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде;
• Кафяво или бежово – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени), черен чай;
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах;
• Златно – куркума;
• Зелен – листа от спанак (варени). Микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят;
• Зелено- жълт – обелки от жълти ябълки (варени);
• Сив – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло. Замразените череши и боровинки заедно със сока дават хубав сив цвят;
• Лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок;
• Оранжев – обелки от лук (варени), моркови, червен пипер;
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло;
• Червен – сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени);
• Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени);
• Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка, семена целина (варени), зелен чай, стрита куркума (сварена) (3 супени лъжици) или шафран.



Някои от децата собственоръчно вписаха впечатленията си от проявата в музея. Други продължиха с фотосесия пред новия тематичен кът за снимки, а трети (заедно с родителите си) се запознаха и с експозициите в залите на тервелския музей.
Напомняме Ви, че ще можете да направите своите снимки до 6 май – Деня на град Тервел. А на 18 май ви очакваме от 10 часа, за да отбележим Световния ден на музеите. Ще се срещнете с творчеството на големия и незабравим български актьор Кирил Господинов, а от 18 часа ще можете да се запознаете с капризите на модата от миналия век и да се насладите на ретро абитуриентски и булчински облекла.





Публикувано на 02 May 2019