Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 КАРТИЧКИ НА 101 ГОДИНИ УЧАСТВАТ В ИЗЛОЖБАТА В МУЗЕЯ В ТЕРВЕЛ"Послание за нея“ е названието на изложбата от стари пощенски картички, която организираха Община Тервел и музеят в града.Дванадесет граждани, съхранили пощенски картички от миналия век участват в нея с общо 83 картички.Най-старата осмомартенска картичка е от 1968 година и е запечатала детски лик, с осмомартенско послание към мама.
Организаторите са приятно изненадани от колекция от картички, предоставена от общинския съветник Костадин Станчев. Две от тях са на по 101 години, от 1918 година.Не съдържат осмомартенски послания, защото в онези времена по нашия край не е било прието да се празнува Осми март. Изображенията на най- старите картички са на влюбени двойки и макар, че наподобяват днешните „валентинки“, надписите върху тях сочат, че по-скоро те са ползвани като писма , разменяни между близки хора.Интересно е да се отбележи, че едната от картичките на вековна възраст е изпратена от фронта.Има и картички от 1929 и 1930 година.Те са с текст на румънски език, а град Тервел е записан като Curt Bunar (Курт Бунар-името на гр.Тервел до 1942 година).По този повод, възрастни хора споделят свои спомени от разкази на родителите си: в годините на румънската окупация е било забранено да се пише на български език. Фабричните надписи на картичките показват, че част от тях са произведени във Франция, Италия и Германия.Едната от картичките от 1918 г. е за доктор в Осман Пазар (днешен Омуртаг), а втората – датирана с 11 август 1918 г. разказва за организирано увеселение в гр.Шумен.Сред „по-младите“ картички, тези на по 40 и 50 години има множество такива, изпратени от бившия Съветски съюз - до приятели в Тервел.
Изложбата може да бъде разгледана в сувенирния център на музея (етаж първи) от утре, 8-ми март, до 31-ви март, след което картичките ще бъдат върнати на притежателите им.Техните сканирани копия ще влязат в архива на музея.Публикувано на 07 Mar 2019