НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

България има своя голям ден на Освобождението – 3-ти март. Трети март е най-великата, най-святата дата в нашата българска история. Няма човек, който да не се прекланя пред нея. Рожденият ден на българската свобода, дошла след близо пет века страдания, бунтове и безброй загинали герои. Смелите национални герои Левски, Ботев, Каблешков и много други прокараха пътя към българската свобода, по който днес ние вървим и по който ще вървят идните поколения.


Участниците в празника на Свободата

Децата от ДГ 1 „Детелина“ град Тервел отпразнуваха тържествено този ден. На него бе посветено тържеството „Приказка за свободата“ на децата от подготвителните групи „Калинка“ и „Пчелица“, което се проведе на 28.02, в навечерието на празника. В своя миниспектакъл малките патриоти рецитираха стихотворения, пяха възрожденски песни, играха танци. Официални гости бяха родители, представители на Община Тервел и инж. Костадин Станчев - общински съветник и общественик. Той подари на децата българския трибагреник, книжки и портрети на героите, напомняйки им да пазят скъп спомен за тези, които са загинали, за да живеем днес свободни.


Ансамбъл Мизия

Също на 28 февруари, в зрителната зала на НЧ „Д. Дончев-Доктора“ гр. Тервел, тервелчани присъстваха на Празничен концерт-спектакъл на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ гр. Търговище с надслов „Свободата… святата“. Приветствено слово за Освобождението и Националния празник на Република България поднесе Заместник- кметът г-жа Дияна Илиева. В повече от едночасовата програма на сцената оживя истинска феерия от музика, песен и танц, облечени в неземно красивите шевици по костюмите на изпълнителите. Певци, музиканти и танцьори с много труд и жар творят съзвучие, идещо от дълбините на вековете, но притурило в унисон и багрите на днешния век.


Танц с мотиви от Добруджа

Кулминация на спектакъла бе танцът „Българка“, награден от Съюза на музикалните и танцовите дейци с най- голямото отличие „Кристална лира“. На финала главният художествен ръководител Любчо Василев представи своите колеги- диригентът на оркестъра Йордан Ангелов и Вокалният диригент Светла Стаменова, след което благодари за поканата на Кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев.


Поздрав от г-н Атанас Недялков

На 1 март учениците и учителите от СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел пресъздадоха своето поклонение пред героите, отдали живота си за нашето Освобождение. След приветствието на директора на училището г-н Атанас Недялков, младите хора рецитираха познати и непознати стихове, представиха драматазиция на част от „Изпит“ от романът-епопея „Под игото“, танцуваха и пяха в името на България.


Моменти от драматизацията от романа Под игото


Поетична композиция с участието на учениците от 2, 8 и 10 класове

Публикувано на 01 Mar 2019