ОБЩИНА ТЕРВЕЛ С ВАУЧЕР ЗА БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТАМатериалът е от сайта Pro News Добрич


Четири общини от област Добрич – Шабла, Генерал Тошево, Каварна и Тервел спечелиха ваучери в инициативата WIFI4EU, за безплатен безжичен интернет на обществени места.
Кандидатствалите успешно общини от България са 209, като 113 от тях са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 20 хил. кандидати.

Основният принцип за избор на победителите – “пръв кандидатствал – пръв спечелил”.


Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04 % от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.
Тези общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел приветства в свое изявление спечелилите общини, които са 2800 за цяла Европа.
Спечелилите общини покриват географски всички страни и региони на Европейския съюз – от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация.
Всички регистрирани общини ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. „Нашата цел е гражданите и бизнесът в цяла Европа да бъдат по-добре защитени и да се радват на достъп до комуникационни услуги по джоба им, включително достъп до интернет услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и много други възможности“, заяви българският еврокомисар.
Мария Габриел уточни, че предстои подписване на споразумение със спечелилите общини, като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години. Общият обем на средствата е 120 милиона лева, като се очаква над 8 хиляди общини да се възползват от схемата. До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват, като в началото на януари 2019 г. ще бъде отворена нова покана.
Коментар от Община Тервел: Защо кандидатствахме ? Защото за нас е важно гражданите и бизнеса да нямат ограничения, когато им се налага да ползват интернет извън домовете и работните си места.Всеки днес има телефон с интернет, но този интернет не е безлимитен, а и не всичко може да бъде свършено с помощта на телефон.Удобството да можеш да работиш на лаптопа си докато си седнал на пейка в парка дава нови възможности за хората от всички възрасти и професии. А бързата реакция за подаването на заявката в първите 10 секунди от отварянето на конкурса дължим на Искра Балушева, секретар на Община Тервел.

Публикувано на 11 Dec 2018