ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: КРАТЪК УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ


Напуснал свидните Балкани
не за да търси лек живот,
а българин да си остане
и да опази своя род.
/Нико Стоянов/
/стих на паметник в центъра на с.Чийшии/Гостуването от 9-12 ноември 2018г. на фолклорните състави на Читалище Тервел в село Городне- Чийшии, Болградски район , РУкрайна, бе едно изключително изживяване. Запазили не само своят род, но език, култура, обичаи, традиции, носии и най- вече обичта към майка България, тези хора са неделима част от нас.
Облечени в български носии, деца и възрастни, ни посрещнаха, по стар български обичай, с хляб и сол. Пяха български песни, играхме български хора. Добре дошли!- ни казаха те, със сълзи в очите.
Селото е основано през 1813г. от преселници от Североизточна България, Ямболско и Сливенско, бягащи от османските набези. Днес то наброява около 4500 души, поминакът, на които е земеделие, животновъдство, винопроизводство. Изключително работливи и гостоприемни хора.
Още първата вечер от нашето гостуване участвахме в съвместен концерт с групи от Габрово, Трявна и Народният ансамбъл „Извор” с. Чийшии, който беше гост на тервелчани през месец септември.За осми път в Болград се провежда Международен фестивал на виното, в който участвахме с нашата фолклорна програма. Успяхме да се насладим на изкуството на бесарабските българи, запазили старите български песни и танци.Посетихме Спасопреображенският събор, възстановен с доброволни средства на бесарабските българи от Украйна, един изключително внушителен и красив храм. Положихме цветя и на Малката Шипка- паметник на войните опълченци /българи/, участвали в Шипченската епопея.
Не може да посетиш Болград и да не влезеш в Болградската българска гимназия „Георги Стойков Раковски”, която наскоро чества 160 години от създаването си. Директорката на гимназията бе изключително внимателна към нас и с гордост ни разведе из кабинетите и ни разказа за методите на работа с учениците, които възпитават в българския дух и съхранение на българското национално самосъзнание. В училището се изучава български език и литература, история на България, курсове по народни инструменти, традиции и обичаи.
На третия ден от нашето гостуване бяхме гости в гр.Измаил, населен също с много българи. Градът е известен с богатата си история, запазена в музеи, паметници, и в диорама /панорама/ представяща славните битки на руските войни, превзели най- добре укрепената турска крепост в Европа.
В деня на нашето отпътуване Кметът на с. Чийшии ни покани да разгледаме църквата и местното училище, построени с доброволен труд. В училището учат около 700 деца. На входа бяхме посрещнати от деца облечени в български носии, а при влизането си в първите класове бяхме изненадани с рецитация на стиховете „Аз съм българче…”. Не можем да се опише колко трогателно прозвучаха тези стихове за нас. В кабинетите са поставени табла със снимките на Ботев, Левски и други наши възрожденци. Поздрав към нас бе отправен от училищния хор с български народни песни.
От името на нашата читалищна библиотека ние им подарихме детски енциклопедии и стихосбирки на нашата поетеса Цветанка Костова, изпратени лично от нея.
Отпътувахме от с.Чийшии, запазвайки спомена за родолюбието, запазено и с паметника на българите опълченци, разветите във всяка къща, освен украинското, но и българско знаме, научихме един урок по родолюбие, който може би е необходим в днешно време на много българи и разбрахме, че България е навсякъде, където има българи.
Отправяме благодарност на нашите домакини от с.Чийшии за гостоприемството.
Благодарим на самодейците от читалище Тервел- ДФТА „Калинка Вълчева”, Мъжка певческа група, Женска певческа група, Народен оркестър и техните ръководители!
И не на последно място благодарим на Община Тервел за оказаната финансова подкрепа, за осъществяване на нашето гостуване в РУкрайна!

/Светлин Марков- читалищен Секретар/

Публикувано на 10 Dec 2018