ЙОВКОВИ ПРАЗНИЦИ

Под мотото „Моят Йовков“ и поредица от събития протече Йовковата седмица в Средното училище, носещо името на писателя. Учители и ученици, родители и гости на тържествата имаха възможност да се вгледат в миналото, да си спомнят началото на Гимназия „Й. Йовков“, Тервел.
С подходящи за случая снимки и изложбени материали стаите на малките ученици грейнаха есенно-пъстро. На постоянната Йовкова изложба във фоайето на втория етаж на училищната сграда кацнаха бели лястовици, посланници на доброто и обичта. Под ръководството на учителите Антоанета Йорданова и Дамянка Иванова средношколците рисуваха, апликираха, твориха... Йовковият творчески дух, неговата вяра в доброто и в човека и тази есен завладя учениците.Двубой в музея


Йовкови разкази четоха и драматизираха шестокласниците, заедно със своята учителка Виолета Желязкова. В зала Етнография на музей Тервел отборите „Йовкови наследници“ /11 клас/ и „Бялата лястовица“ /10 клас/ участваха в двубой-викторина „Моят Йовков“ под ръководството на Р. Стратиева. Гости им бяха г-жа Дияна Илиева – зам. кмет на община Тервел, Севдалина Колева, Виолета Димитрова, Румяна Станкова, родители, учители, приятели. Средношколците споделиха наученото за Жеравна и Красен, за офицера и учителя Йовков, за безсмъртието на неговите герои и творби. За всички участници изводът бе един: Йовковите уроци по житейска мъдрост възпитават всяко поколение българи в устойчивите добродетели на човека – добруджанец.


Двубой в музея


Есенният проливен дъжд не изплаши възпитаниците на СУ „Й. Йовков“. Тесен се оказа големият физкултурен салон, където слово, песни и танци се сляха в едно. Думи за Йовков, песни за Добруджа и мажоретни и народни танци дариха настроение на всички в Деня на Йовков – 21 ноември. Зави се петкатно Йовково хоро. Еуфорията на Йовковите земляци от едноименната повест на писателя завладя всички участници в празника. И неусетно песенно-танцовата атмосфера прерастна в спортсменска. Волейболните отбори на гимназистите-въвпитаници на Живка Ненова и Евгени Господинов дариха на публиката незабравимо шоу.


С песен славим името България и Добруджа


Кулминацията на тържествата се състоя на другия ден-22 ноември. Патронният празник на СУ „Й. Йовков“ бе открит с тържествено внасяне на знамената. Химнът на Добруджа и песни за България изпяха децата от Музикална формация с ръководител Ж. Колев, а четвъртокласниците под ръководството на Ненка Костова рецитираха стихове за Йовков.

Рецитал на учениците от IV клас

С думи-послания към ученици и учители се обърна директорът на СУ „Й. Йовков“ – Атанас Недялков. Поднесоха се поздравителни адреси от Кмета на община Тервел – инж. Живко Георгиев, от Председателя на Общински съвет Тервел – инж. С. Симеонов и от Директора на ПГТО „Д. Михайлов“ – инж. Ив. Желязков.


Интерпретация на Милионерът от актьорите Пламен Маринов и Красимир Демиров

Дует от Балетна формация „Каприз“ пресъздаде на сцената красотата, която даряват танца и любовта. С бурни аплодисменти бяха посрещнати артистите от Драметичен театър „Й. Йовков“, Добрич – Пламен Маринов и Красимир Демиров. Пресъздадените от тях образи на Йовкови герои – Серафим, Моканина, Масларски и Таско – създадоха незабравима атмосфера на доброта, тъга и смях през сълзи. Финалът на концерта по традиция бе поверен на ДФТА „К. Вълчева“ с ръководител Н. Денева.
Измина още една Йовкова седмица – 66-та поред за учители и възпитаници на Средно училище Тервел. Но по Йовковски всички вярваме, че празничността няма да изчезне от живота ни!

Публикувано на 10 Dec 2018