СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО – ПОВОД ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО В СВЕТА, КОЙТО КНИГИТЕ ПАЗЯТ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОБИЧАТ ДА ЧЕТАТ      От децата в детските градини , до възрастните хора в Дома в с.Полк.Савово – всички имаха вълнуващи срещи с герои и автори от съкровищницата, наречена литература.Това се случи през седмицата на четенето.
      Всички детски градини и училища, както и част от библиотеките в читалищата организираха четене на любими детски книги, драматизации на откъси от любими на децата произведения, часове по рисуване върху теми от художествени произведения.

ЧЕТЕНЕ В МУЗЕЯ


      Под този наслов на 24 октомври 2018 г. в Конферентната зала на обновения „Музей Тервел“ ученици от 12 и 10 клас на СУ „Й. Йовков“ откриха Националната седмица на четенето. Под ръководството на своите учители Росица Стратиева и Силвия Александрова младите хора представиха своите наблюдения, преживявания и мисли от случилото се през последните месеци в родния ни град и се вписаха в историята на музея.
      Конферентната зала на Музей Тервел се огласи от спомени и разкази за живота на добруджанеца, вещо записани и претворени в репортажи, статии, интервюта, журналистически есета. Младите журналисти пожелаха в този ден да „четат себе си“, като разкажат и презентират своите познания за миналото на родния край, знания по фолклор и етнография; заявиха своята жажда да научат повече; самочувствие на зрели вече хора, устремени към по-високо образовение и просперитет.
      Гости на празника бяха Дияна Илиева – зам. кмет на община Тервел, Севдалина Колева – директор на ДОКМВ, Виолета Димитрова – директор на ЦПЛР „Малкият принц“, Атанас Недялков – директор на СУ „Й. Йовков“, директори за детски заведения в община Тервел, както и приятели на младите хора - Румяна Станкова, Росица Балушева, Гюлюмсер Мехмед, Веселин Луков.
      Атмосферата бе повече от приятна. Защото: Да влезеш в музей е като да отпиеш глътка непреходност! Посещението на музей е търсене на красота, истина и смисъл на живота и ако някой ви каже, че музеите са отживелица – не му вярвяйте! Музеите са машина на времето, наслаждение и смайване, учител едновременно. Музеите пазят паметта. А паметта е привилегия на възрастните, опитните, хранителите на българщината.
      С тези мисли в приятна обстановка и пред добри събеседници младите пора представиха своите проучвания по етнография и краезнание. Четенето бе открито от Марина Иванова от 10 клас, която току-що бе спечелила Трета награда за журналистика на НК „Стоян Михайловски“ – Русе 2018 г. за репортажа ѝ „Златната възраст“.
      Последваха репортажите на Николета Ненова, Ралица Стоянова, Семра Мехмед, Маринела Костадинова, Ивелина Иванова, Анна-Мария Колева, Инна Иванова, Нелина Илиева.
      Всяко от момичетата представи своите преживявания, породени от личната им изследователска дейност:
      Марина разказа от първо лице за съпреживяното създаване на музея в Тервел , превърнало се в мисия на годината за нейната майка Дияна Илиева.Николета съживи сцени от живота на Тервел – такива, които са вписани и в етнографската експозиция на музея.Ралица разкри картината, изникнала във въображението й при досега с експонирания в музея макет на стара добруджанска чешма.Семра разказа легендата за белокаменната чешма в с.Жегларци , построена в памет на една обречена и пагубна любов – тази между единствената дъщеря на местния бей и бедно българско момче от селото.Паралелът с несбъднатата трагична любов на Ромео и Жулиета бе много уместен и докосна сърцата.Маринела разказа споменът си за своята баба Данка Иванова от с. Нова Камена.Пред слушателя оживя образът на добруджанка, закърмена с любовта към народната песен, сръчна в ръкоделието, с леко сърце, но здраво стъпила на земята.Ивелина представи творчеството на майстора на ножове Веселин Луков и разказа за неговите ножове-произведения, носещи имената на прабългари.Анна-Мария разсъждава по темата за непреходността на великите дела, в светлината на 1300 годишната памет за Кан Тервел и изображението в скалите на Мадара.Инна представи младия музеен екскурзовод Боряна Николова – като една от клуб „Наследниците на Орфей“ в миналото, а днес – установил се в родния град млад човек , успешно дипломиран по специалността „Културен туризъм“.Нелина завърши курса на разсъжденията с паралел между минало и настояще и изтъкна връзката между тях.Разказът на младите хора бе илюстриран от техни снимки , умело следващи и допълващи темата на разговора.
      Четенето завърши с въпроси към гостите, думи от екскурзоводите Стефка Василева и Боряна Николова и един подарък – цветна снимка на старата автогара в Тервел , съхранена до днес от учителите- биолози в СУ „Йордан Йовков“.Снимката може да бъде видяна в конферентната зала в музея, а първото ползване на тази зала се случи на открития урок „Четене в музея“.

Публикувано на 05 Nov 2018