Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: В ТЕРВЕЛ НА 22 СЕПТЕМВРИ

    На 22 септември , през всяка четна година, в гр.Тервел се провежда събор-надпяване – „Добруджански събор-Тервел“. Този събор води началото си от месец септември 1960 г. , когато се е състояло неговото първо издание, организирано от Българско национално радио и читалище “Димитър Дончев” – Тервел. Съборът в Тервел е вторият по хронология в България събор на народното творчество. Целта на събора е била да бъде проучен и записан добруджанският фолклор, за да бъде съхранен за поколенията. Емблемата на събора представлява стилизирана добруджанска шевица в характерните за района жълто-зелени тонове.
    Тази година съборът в Тервел има специален акцент – честването на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол и спасяването на Европа.Подготовката за тази годишнина започна през 2016 г., с разработване на технически проекти за основен ремонт на градския музей и площада с паметника на Кан Тервел.Тези две места са център на тържествата и първата грижа на общинското ръководство бе те да бъдат обновени.Вложени бяха много услилия.За музея бе осигурено финансиране от три източника – от републикански бюджет, от Проект “Красива България“ и от общинския бюджет.Площадното пространство изпълнихме със средства от републиканския бюджет.Имахме подкрепата на Министерски съвет.Много бяха хората, предимно от с.Кочмар, които направиха дарения на вещи за обогатяване на етнографската експозиция.Други наши съграждани участваха в работата по създаване на експозиционни кътове с автентични материали. Експерти от РИМ Добрич ни оказаха методическа подкрепа в раздел „Археология“ и ни предоставиха артефакти за археологическата сбирка, намерени при проучвания на РИМ през годините в тервелско.Големите музейни зали са три – Археология, Кан Тервел и Етнография.


Нова каменна настилка на площад Кан ТервелДовършване на паркинг на площад Кан Тервел

    И така, обновихме площада и паметника на Кан Тервел, създадохме изцяло нов общински музей – с нова концепция, с много интерактивни решения, и разбира се – със специална зала „Кан Тервел“, за която считаме, че си заслужава да бъде видяна от повече хора.Най-малкото, защото е атрактивна – с холограмна атракция и с восъчна фигура, с макет – възстановка на двореца в Плиска, с възстановки на облекла на знатни прабългари – съвременници на Кан Тервел. В нея събрахме на едно място цялата известна информация за Кан Тервел от историческите извори и от трудовете на именити историци.Когато говорим за тервелския нов музей, трябва да споменем и факта, че във всяка от трите музейни зали има тематичен кът за деца, като отделно за тях ще работи и кабинет за работа с деца в музея.Разполагаме и с кабинет за големите ученици.Във всяка от залите могат да бъдат провеждани учебни часове, а в зала етнография – и занятия за деца от детски градини.Подготвили сме и малки зали-експозиции – „Местни занаяти“, „Духовно наследство“, „Памет за войните“, галерия.


Музеят

    Музеят ще бъде открит за посетители в 14:00 часа в празничния 22 септември и до края на 2018 година входът ще бъде свободен, без такса.


Биметална фибула сребро и медна закопчалка от археологическата сбирка на музеяМонета от крепост Палматис край с.ОногурПинтадера от с.Каблешково- експонат от преди 5 000 години в тервелския музей


    Другите неща, които адресираме към нашите съграждани и гости в празничния ден също са подбрани с мисълта за юбилейното честване.В 10,00 ч. ще бъде открито изложение „Средновековният български бит“ с демонстрация на традиционни жилища, облекло, оръжия, кухня, занаяти и др. То ще бъде разположено в градинката пред читалището.

    В 19,30 ч. на открита сцена на площад с паметник на Кан Тервел ще започне тържествен юбилеен концерт с участието на Представителен духов оркестър на военноморските сили на Република България и огнено шоу .

    А иначе, любителите на фолклора ще имат възможност да участват и да бъдат зрители на традиционния добруджански събор, организиран на две сцени – открита лятна сцена в центъра и сцена при общината.

    Ако излезем извън празничната атмосфера, можем да кажем, че градът живее със своите проблеми.От гледна точка на нас, хората, които работим в местната власт, сезонът е един от най-натоварените – все още имаме строителни обекти, които трябва да бъдат завършени до началото на зимния сезон, тече подготовка за новата учебна година, работи се по възлагане на нови обекти и по проекти за 2019 година. Общините имат много широк спектър на действие, включително и активна колаборация с неправителствения сектор (най-интензивна тя е по отношение на МИГ Тервел-Крушари) и в този смисъл е трудно да се обхванат в изчерпателен списък нещата, които общините вършат. Тази година Тервел ще посрещне гостите си в работен порядък. Главната улица „Хан Аспарух“ е строителна площадка за нов транзитен водопровод, финансиран от ПУДООС, а по улиците в града тече работа по асфалтиране – по проект по ПРСР.Работа по транзитния водопровод


    Положихме много усилия и се надяваме нашите гости и техните домакини да се чувстват добре в празничния 22 септември в Тервел.Денят, в който е обявена Незвисимостта на страната ни е натоварен със символика – за държавност, за нация, за народ.Затова избрахме този ден, в който да се преклоним и пред Кан Тервел – един от най-тачените и в Европа български държавници.

Публикувано на 14 Sep 2018