Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ЧЕСТВАНЕ НА 1300 ГОДИШНИНАТА ОТ ПОБЕДАТА НА КАН ТЕРВЕЛ НАД АРАБСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ ПРИ КОНСТАНТИНОПОЛ

   „Българите нападали арабите и ги посичали; тези последните се боели повече от българите, отколкото от ромеите. Отвън арабите били притеснени от по-голяма беда, отколкото ромеите отвътре. Дошла зимата, а арабите се боели да се оттеглят; първо – от техния цар, второ – от морето и трето – от българите.“

Михаил Сирийски, патриарх на Антиохия от 1166 до 1199 г., автор на “Хроника”, в която описва помощта, която оказва кан Тервел на обсадения от арабите КонстантинополКАКВО ВСЪЩНОСТ ЧЕСТВАМЕ ?
ОБСАДАТА НА КОНСТАНТИНОПОЛ.КАН ТЕРВЕЛ И БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА


   През есента на 717 година огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския кан Тервел с молба за помощ. През пролетта на 718 година кан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до обсадения град. В началото на военните действия българите разгромяват четири хиляден арабски отряд, командван лично от Маслама (зет на арабския халиф), който след поражението успява да избяга. По заповед на Маслама се свързват противоположните морски брегове с два големи вала, с което с 20 000 армия се осигурява тилът на арабите. Двайсетхилядната армия е отново разгромена от българските войски. Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 година кан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Според източника „Химн Акатист“ арабите дават 20 000 жертви, според Алберик – 32 000. Сухопътната армия на Маслама е разгромена, като жертвите от арабска страна, съгласно Теофан Изповедник са 22 000, а според хрониката на белгийския монах Зигеберт „българите избили 30 000 сарацини“. На 15 август 718 година арабите се оттеглят от Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие.
   Горните факти можем да прочетем в свободната за ползване енциклопедия Уикипедия.Безспорна и призната в България и в Европа историческа истина е, че Константинопол, столицата на Римската империя и вход към люлката на европейската цивилизация, е спасена от погром и завладяване и че това е станало с решаващата намеса на българския владетел Кан Тервел, син на Аспарух.Сред мрачните векове на средновековието следват години на Ренесанс и разцвет на науката, културата и изкуството в Европа.Всичко това може би нямаше да го има, ако изходът от битката при Константинопол беше друг.


Площад Хан Тервел се подготвя за обновяването си

   Община Тервел си има своя програма за честването на Кан Тервел.Тази програма съставихме през 2017 г. и тя беше онази убедителна теза, която наклони везните в наша полза, за да получим финансиране от правителството за реновиране на площад „Хан Тервел“ и за обновяване на градския музей.Към момента програмата е уточнена в основни линии и за нея е информиран Националния комитет за честванията на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабите, който се създаде в София в началото на м.април.Програмата включва:
• изработване на фасадно пано на саниран през 2016-та жилищен блок „Хан Тервел“ в гр.Тервел - паното е с височината на блока, т.е. над 10 м. и изобразява фигурата на Кан Тервел на кон, пред стените на Константинопол,изработката ще бъде факт до 31 юли т.г.


Проект на пано за блок Кан Тервел

• валидиране на юбилейна пощенска марка в гр.Тервел от Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.Художественото изображение на марката ще бъде избрано от Съвет в Министерството на транспорта и съобщенията.Валидирането се планира като събитие на 15 август (Успение Богородично) в гр.Тервел;


Отливка за лицето на Хан Тервел

• Откриване на обновен общински музей със зала „Кан Тервел“.Експозициията на залата работим в момента, но детайлите ще запазим в тайна, за да бъдат изненадани гостите на откриването.Планираме това да се случи на 22 септември, Денят на Независимостта.Другите обновени зали в музея ще са : „Етнография и местни занаяти“, „Палматис и християнските храмове в тервелско от древността до днес“, „Галерия“, „История на образованието в Община Тервел“.Ще има още конферентна зала, кабинет за деца , експозиция „Историята на Община Тервел“ .


Скулптурът Борис Борисов вече работи по композицията с фигурата на Кан Тервел за общинския музей

• Атракция „Прабългарски стан“ – ще бъде разположен в зелена площ пред читалището на 22 септември.Ще бъдат показани предмети от бита и военните практики на прабългарите, гостите ще могат да пробват стрелба с лък и да опитат българска средновековна кухня;
• Тържествен концерт пред паметника на Кан Тервел.Ще участва представителния духов оркестър на Военноморските сили.Това събитие ще бъде също на 22 септември.
• Среща на авторите на произведения и издания за Хан Тервел – ще се радваме на присъствието на автори на художествени произведения и исторически монографии.Срещата се организира за 1 ноември – Денят на народните будители.

   Паралелно с тези събития, ще бъде организиран ученически конкурс с фокус върху Кан Тервел и ролята му за спасяването на Европа от инвазията на арабите.

   Ще се радваме да посрещнем в Тервел почитатели на българската история от всички възрасти.Европа днес е много по-различна от преди 13 века, България също е изминала своя труден път.Това, че ни има и днес, прави победата на Кан Тервел още по-значима.

Публикувано на 02 May 2018