ПРЕГЛЕД НА ЛАЗАРСКИТЕ ГРУПИ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ „ЛАЗАР ТИ ИДЕ, ЛАЗАР ТИ ШЕТА“

Надпяването на лазарски групи в Община Тервел се провежда от 2006 година, всяка година в навечерието на Лазаровден.Целта на това събитие е да осигури среда, в която обичаят „Лазаруване“ да се представи от една страна в своето многообразие и нюанси, а от друга – като традиция, поставяща началото на пролетния цикъл от обичаи на българския народ.Разучавайки различни наричания, тематични песни и напеви, танцови елементи, децата запомнят характерната атмосфера на празника и тя става част от тяхното познание за бита и традициите по нашите земи.
Лазаровден е празник на младостта, на пукналата пролет. На този ден тръгват момите нагиздени с пъстри лазарски премени, за да дадат своята благословия на труда на стопаните, пеят за надеждата, че трудът им ще е награден стократно.
Така на 30 март, на сцената на читалището за пореден тринадесети път се проведе прегледа на лазарските групи „Лазар ти иде, Лазар ти шета“ . В него взеха участие лазарки от цялата община разпределени в 13 групи.Първи представиха своите песни децата от ДГ „Първи Юни“ с учителки Сълзина Ангелова и Веселинка Нейчева. Те изпълниха песните „Прехвръкнала птичка“, „Брала мома“ и „Буенче“. Лазарките от ДГ“Детелина“ гр. Тервел пък изпяха „Ой Лазаре“, „Лаленце се люлее“, „Мъри бульо хубава“. Децата от ДГ“Детски свят“ с.Безмер“, като истински артисти се представиха със стихотворение и песните „Лаленце се люлее“, „Лазарчице, китчице“ , и лазарски танц. Малките лазарки от ДГ“Детелина“ с.Жегларци, водени от своите учителки Нина Николова и Пенка Донева изпълниха лазарски танц. Тази година в прегледа направиха своя дебют лазарки от две детски градини. Първата от тях бе ДГ“Светулка“ с. Коларци с учителки Марияна Великова и Ивелина Денева, те изпълниха песните „Ой, Лазаре“ и „Лазар се вози“, а малките момичета от ДГ“Детски рай“ с.Зърнево водени от Людмила Стайкова, ни показаха лазарски танц и песните „Ой, Лазаре“ и „Мари бульо хубава“.
Със своите автентични песни достойно се представиха и групите на големите лазарки от училищата и читалищата в общината. Момичетата от НЧ „Стефан Караджа“ и ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево водени от Инджихан Караали, блеснаха с прекрасното си изпълнение на песните „Ой, Лазаре“, „Лазаровден“ и „Лазарине“. Не им отстъпиха и лазарките от групата на НЧ“Пробуда“ и Обединено училище „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, които пресъздадоха обичая „Лазаруване“ и изпълниха песните „Събрали се момите“ и „Великден иде“. В изпълнение на момичетата от НЧ „Васил Левски“ и ОУ „ Отец Паисий“ с. Нова Камена прозвучаха песните „Вилай мома, Лазаре“, „Заспало ми детенце“ и „Лазар иде“. Групата на НЧ “Христо Ботев“ и НУ“Христо Ботев“ с.Каблешково включваше тридесет малки и големи лазарки, разделени на три групи. Първата група от най-малките моми лазарки изпълни песните „Лаленце се люлее“ и „Ой, Лазаре“. „Тука мома найдохме“, „Бульо ма, бульо Стояно“ и „ Чий са тез дворове“ прозвучаха в изпълнение на момичетата от втори, трети и четвърти клас на НУ“Христо Ботев“, а големите лазарки изпяха „Мъри бульо Кольовице“, „Мъри моме мъничка“ и „Славейчо ле добър юнак“. Прегледът на лазарските групи завършиха големите лазарки от НЧ“Васил Левски-1941 г.“ с.Безмер с песните „Ой, Лазаре“ и „Лазар се вози“.
Всички участници получиха грамота и парична награда, осигурени от Община Тервел.

Публикувано на 02 Apr 2018