Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 22.03.2018 г.

По данни на НИМХ към БАН за 22.03.2018г.
Във връзка с постъпилата в НОЦ на ГДПБЗН - МВР прогноза за времето на 22.03.2018 г. за опасни явления, се очакват интензивни валежи от сняг и дъжд, силен вятър и условия за снежни виелици в северната половина на страната. Видимостта при валеж ще бъде намалена. Очаквано количество на снеговалежа в Източна България до 12 см. с порив на вятъра до 10-15 м/с.
На 22.03.2018 г. е обявен оранжев код за опасни явления (валеж от сняг и силен вятър) за областите: София област, София – град, Кюстендил, Перник, Силистра, Русе, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, В.Търново, Търговище, Разград, Добрич, Шумен и Варна.

ГД ”ПБЗН” – МВР препоръчва на гражданите:

При снеговалеж, виелици и снегонавявания
ТРЯБВА ДА СЕ ИМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНИТЕ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА:

- Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията и ако не е крайно наложително, отложете пътуването, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.
- Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи и подходящи обувки и сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
- Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
- Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
- Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
- Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на "Пътна полиция", Пътните служби или на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.
- В случай че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте работата на двигателя на празен ход поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
- Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг -тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I, II, III и IV степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
- Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
- Когато трябва да се отиде от едно на друго място пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се движите поединично, движете се далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
- Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
- В населените места се обърнете към административните власти, специализираните органи на МВР или пътните служби. Следете по радиото указанията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Публикувано на 22 Mar 2018