ТЕРВЕЛ ОТБЕЛЯЗВА НЯКОЛКО ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ   2018 година е наситена с юбилейни дати и годишнини, паметни за всеки българин. През февруари и март тервелчани ще отбележат част от тях.
   На 15 февруари в залата на читалището ще видим актьорите от Театър Българска армия със спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски“ от Стефан Цанев. Той е част от националното турне на театъра и е посветена на 145- тата годишнина от обесването на Васил Левски. Тайната вечеря на Дякона Левски“ е тежък спектакъл - засяда като буца в гърлото, горчи като сълза и пречиства като огън. С такива впечатления ще излезе зрителят от театър „Българска армия“ след представлението на Асен Шопов по едноименната пиеса на Стефан Цанев. През последните 30 години за нея са изписани десетки страници. Предизвиквала е обществото тогава, ще го предизвика и сега. Авторът разказва библейска история, в която главно действащо лице е българската светиня Левски, а Асен Шопов и актьорите извървяват своята Голгота, докато я пресъздават на сцената. Предателство, идеали, саможертва, грях, прошка, свобода - тези теми от сюжета са скелетът на представлението, върху който актьорите трупат плът и душа. Веселин Калановски е неочакван, но забележителен като Апостола, Милен Миланов е изключителен като противника му Анастас Попхинов, който има други виждания за пътя на борбата. Невъзможно е да забравите Георги Къркеланов като Димитър Общи и Стойко Пеев като Панайот Хитов, да не се поклоните на превъплъщението на Антоанета Добрева-Нети в Каравеловата съпруга Наталия. Началото на представлението е в 18,00 часа. Цената на билета е 6,00 лв.
   На 21 и 22 февруари в заседателната зала на Община Тервел ще се проведе общинският рецитал-конкурс „Заветите на Ботев“, посветен на 170-тата годишнина от рождението на . В него ще участват деца от подготвителните групи на детските градини и ученици от всички училища на територията на общината. Рециталът ще се проведе в рамките на два дни поради големия брой записани участници. Началният час на рецитала и в двата дни ще бъде 14,30.
   На 1 март от 18 часа в залата на читалището ще се проведе тържествен концерт, посветен на Националния празник на Република България и 140-тата годишнина от Освобождението. Празничната програма на Трио „Тенорите“ включва вечните възрожденски и популярни песни, посветени на България.

Публикувано на 26 Jan 2018