ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТНОСНО ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 22.01.2018 г.

По данни на НИМХ към БАН за 22.01.2018г.
Във връзка с прогноза за времето на 22.01.2018 г. за опасни явления, се очакват значителни валежи от дъжд, впоследствие сняг (20-40 л/кв.м.), придружени силен и временно бурен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с.
Обявен е оранжев код за опасни явления за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, В.Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Сливен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и жълт код за областите Ст.Загора, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, приложено Ви изпращаме метео данните от НИМХ-БАН.

Във връзка с метеорологичната прогноза да се предприемат мерки за повишаване готовността за действие при снегонавявания, за оказване помощ на населението и да се обърне внимание на готовността на съответната техника.
Чрез дежурните длъжностни лица в Областният и Общински съвети за сигурност да се следи за измененията на обстановката и да бъде създадена организация за включване на допълнителни сили и средства от единната спасителна система за ограничаване и ликвидиране на произшествия.
С настоящата информация да се запознаят областният управител и кметовете на общини, както и длъжностните лица, имащи задължения по плановете за Защита при бедствия. Да се обърне внимание на повишената опасност от наводнения вследствие на значителни валежи. Да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.
При възникване на критична (бедствена) ситуация, дежурните длъжностни лица своевременно да уведомяват оперативния дежурен в Оперативния център на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Добрич.
Тел./факс - 058/ 622 112


ГД ”ПБЗН” – МВР препоръчва на гражданите:

При снеговалеж, виелици и снегонавявания
ТРЯБВА ДА СЕ ИМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНИТЕ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА:
- Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията и ако не е крайно наложително, отложете пътуването, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.
- Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи и подходящи обувки и сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
- Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
- Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
- Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
- Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на "Пътна полиция", Пътните служби или на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.
- В случай че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте работата на двигателя на празен ход поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
- Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг -тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I, II, III и IV степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
- Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
- Когато трябва да се отиде от едно на друго място пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се движите поединично, движете се далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
- Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
- В населените места се обърнете към административните власти, специализираните органи на МВР или пътните служби. Следете по радиото указанията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
1. НИМХ-БАН: За 22 януари 2018 г. - през следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни. През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападната половина ще превалява сняг, а в югоизточната – дъжд. Очакват се значителни валежи, образуване снежна покривка, а по планинските проходи ще има и навявания. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°. Утре, в по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Северна и Източна България. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури – между минус 2° и 3°, по Черноморието до 6-8°. През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса.
Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари – от запад ще започне да се повишава.
Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. По-късно през деня в масивите от Югозападна България валежите ще спрат. Ще духа силен и бурен северозападен вятър и ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват преспи. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра - около минус 8°.
Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на много места значителни. Около обяд почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със силен и бурен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 5-8°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, с тенденция на усилване.
Ще има значителни валежи от дъжд, които след обяд ще преминават в сняг. Сумарни количества в повечето райони между 20 и 40 л/кв.м. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с.
2. МЦ на ВВС:

Явления: облачността ще е значителна, на много места с валежи от сняг, а по Черноморието и крайните югоизточни райони – от дъжд, който около пладне ще преминава в сняг. Опасност от поледици, обледяване и снегонавявания, особено по планинските проходи и север-североизточните райони. Видимостта ще бъде намалена при валеж.
Kоличество на валежа: 5 10 л./кв.м; в североизточната половина от страната – 20 30л./кв.м; снежна покривка, 5-10 см; в планините, Централна Северна България, Предбалкана и североизточните райони – около и над 15-20 см.
Вятър: от северозапад-север, 5-8 м/с с пориви до 15 20 м/с.
Минимални температури: между -3 и 2 градуса.
Максимални температури: между -2 и 3 градуса.

Публикувано на 22 Jan 2018