Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ : С МЕГАКОНЦЕРТ ТЕРВЕЛ ОТБЕЛЯЗА ДВОЙНИЯТ ПРАЗНИК НА КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА

На 11 ноември град Тервел се превърна в сцена на националното фолклорно богатство. С четиричасов спектакъл, в присъствието на семейството, много приятели и гости, бе отбелязан двойният празник на славеят на Добруджа Калинка Вълчева- 75 години от рождението и 55 години от началото на професионалната и творческа кариера.
Специално за празника, за да поздравят юбилярката пристигнаха най- големите звезди на българския фолклор Янка Рупкина, Калинка Згурова, Тодор и Донка Кожухарови, Георги Костов, Димитър Аргиров, солистите на оркестъра на българското национално радио и оркестър „Лозница“ Никола Петров, Костадин Генчев, нейните музикални последователи и ученици Никола Веселинов от с. Кардам, Кристин Зарева от гр. Русе, Таня Докторова от Суворово, Петър Петров от с. Нова Камена, Мария Петрова, любимците на цяла България - ученици от Хуманитарна гимназия „Константин Преславски“ във Варна Донко Марков и Петя Панева, оркестърът на читалището в Тервел и ДФТА „Калинка Вълчева“. Гости на спектакъла бяха и Ваня Монева- диригент на хор „Космически гласове“ и продуцент в БНР, техническият директор на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“- Тошко Тодоров. Вълнуващо за всички бе изпълнението и на дъщеря ѝ Румяна. Самата Калинка Вълчева изпя пред своите почитатели най- емблематичните свои песни, както и тези от последния си двоен албум.
Живот с музика и песен- така определи своите 55 години творчески път Калинка Вълчева. Важното е да оставиш диря след себе си. „Народната музика беше моят път, по който вървях напред смело колкото можах. Аз имам още да вървя!“- казва голямата добруджанска певица, като е категорична, че не мисли да спира скоро.
Поздравителни адреси и цветя бяха поднесени от Министърът на културата Боил Банов, Кметът на община Тервел инж. Живко Георгиев и Председателят на ОбС Тервел Симеон Симеонов, Председателя на НЧ „Д. Дончев-Доктора“ в Тервел, Читалище „Й. Драгнев“ в Крушари, Директорът на ДЛС Тервел, от много нейни почитатели и приятели.Повече информация за именитата певица:
Като изпълнител, Калинка Вълчева е носител и продължител на традиционната българска фолклорна традиция, неин неизменен защитник. По време на професионалната си кариера тя създава свой собствен стил на изпълнение, който до ден днешен не може да бъде имитиран от никого.
Калинка Вълчева е родена на 18 октомври 1942 г. в с. Сърнец, общ. Тервел. Началото на кариерата си Калинка Вълчева започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. участва на Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София, с песента “Посъбра Стоян дружина”. Приета е за солистка в Ансамбъла за народни песни към Българско национално радио. В продължение на 23 години е солистка на “Мистерията на българските гласове”. Има записи на повече от 150 добруджански песни за Радио София, и радиостанциите във Варна, Стара Загора и Шумен. Работата и като артист- изпълнител я среща с видни композитори и диригенти като Коста Колев, Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски и др.
Калинка Вълчева е носител на множество международни награди и отличия, сред които златен медал на Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в София и първа награда на международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 г. На 30 ноември 2015 г. Калинка Вълчева получава статуетка и плакет в приз „Глас на годината“ на Годишните фолклорни награди. Плакетът е посветен на 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова. Избрана е и от любителите, и от професионалистите в областта на фолклора чрез гласуване на сайта на престижните награди.
Дори при 15- годишния си престой в Ковънтри, Англия, където е омъжена за Мартин Дженкинс - музикален продуцент и изпълнител на мандолина, виола и флейта, заедно с него и други британски фолклорни изпълнители, изнася концерти с добруджанска музика. Вплита добруджанския песенен и музикален фолклор в множество авторски музикални произведения. Днес продължава да преподава на млади фолклорни таланти от Североизточна България.
През май 2001 г. е обявена за почетен гражданин на град Тервел. От 2001 г. Община Тервел организира конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен на нейно име.

Публикувано на 22 Nov 2017