ВЕСТИ ЗА ХРАМОВЕТЕ В ОБЩИНАТА


Новоизграждащата се църква в с.Нова Камена

В нашата община има много стари църкви и джамии.Вярата за населението винаги е била водеща и няма да е грешно, ако кажем че на нея дължим мирното си съществуване.Затова доброто състояние на храмовите сгради на двете вероизповедания е ангажимент, който се споделя и от общинското ръководство.

В първия ден на м.ноември, след мотивирано искане до Министерски съвет, подкрепено от народния представител от Добрички регион Йордан Йорданов (Обединени патриоти) бяха осигурени 7 х.лв. , с които ще бъдат закупени материали за направа на изцяло нов покрив на църквата „Света Троица“ в с.Безмер.Тя е на повече от 100 години, построена е през 1908 година и пази духа на възрожденската българска църква.Земеделската кооперация в с.Безмер е надежден партньор на общината и църковното настоятелство и също помага за поддръжката на ценната сграда.

Продължава строителството на новия църковен храм ‚Рождество Богородично“ в с.Нова Камена.Преобладаващата част от средствата са осигурени от общинския бюджет.Има и дарения от граждани и фирми.Фирма КАI Исперих дари гранитогрес за пода на църковната сграда.До приключване на строителния сезон ще завърши строителството на етап „груб строеж“.Първа копка бе направена през пролетта на тази година-само преди няколко месеца.

През тази година се строи и спомагателна сграда към джамията в гр.Тервел.Средствата са от общинския бюджет.Част от материалите са дарени на джамийското настоятелство от спомоществователи.Сградата е едноетажна и също ще бъде завършена на етап „груб строеж“ до началото на зимния сезон.

През 2018 година работата по храмовете ще продължи .За целта ще бъдат разчетени още средства в общинския бюджет.Очакваме и още дарения от граждани и фирми.

Публикувано на 03 Nov 2017