ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ


Според документите, през септември 1977 година Министерството на народната просвета и Министерството на машиностроенето издават съвместна заповед, с която се открива първото професионално училище в община Тервел. Тогава се нарича СПТУ - Средно професионално техническо училище. Формирането на колектива започва в началото на месец юли 1977 година- веднага след края на учебните занятия в единственото тогава средно училище - СПУ „Йордан Йовков”. За пръв директор е назначен инженер Никола Гочев. Учителите тогава, според летописите, са общо 12. В началото са сформирани пет паралелки. Тогава нуждите от специалисти са били други - стругаро- фрезисти, шлосер - монтьори, електро и газозаварчици - доста екзотично звучащо сега.
По- късно, през 1987 г. за директор е назначен Нанко Колев, който е на тази длъжност почти 20 години - до 2005, когато се пенсионира. През същата, 2005 г., на поста директор на ПГТО „Дочо Михайлов“ застава инженер Иван Желязков, който достойно изпълнява тази длъжност и до днес.
През 1990 училището става ТМТ-Техникум по механотехника и в началото на учебната година се появяват днешните професиите- Техник по автоматизация, Електромонтьор и Оператор в производството на облекло.
През 2003 година училището получава нов статут ПГТО-Професионална гимназия по техника и облекло.
През 2007 година са открити нови паралелки - Моделиер-технолог на облекло и Монтьор на селскостопанска техника.
През юбилейната 2017 година, в следствие с промените в нормативната уредба в българското образование, за пръв път се осъществява прием на осмокласници.
40 години - това е осмислената част от човешкия живот!
През изминалите 40 години училището ни се утвърждава като училище, което: е конкурентноспособно учебно заведение на територията на община Тервел; подготвя възпитаниците си за учене през целия живот; е съвременно и модерно чрез работа по европейски проекти и национални програми.


Приветствие от първия директор инж. Никола Гочев

Първият директор Никола Гочев разказва за началото - как се поражда идеята за създаване на такъв тип училище? “ Бях директор от юни 1977 до февруари 1984 година. Първата година заместник ми беше инж. Георги Желев, а заместник по учебната част - г-н Съби Иванов. Създаването на училището бе във връзка с осигуряването на кадри за машиностроенето с решение на Министерство на машиностроенето. Бях назначен и трябваше да организирам освен учебния, и стопанския процес. Започнахме с пет паралелки. Открихме две паралелки стругари, две - шлосери и една паралелка заварчици. Това беше през учебната 1977/1978 година. Благодарение на инж. Манол Стойков, началник в отдел Държавен комитет за планиране, осигурихме нови осемнадесет струга, две хоризонтални фрези и шест броя бормашини. Този случай беше уникален за страната. Окръжния народен съвет с председател Костадин Станев осигури 66000 лева за последната доставка от машините. На следващата година се откриха две нови паралелки - преработка на пластмаси, и станаха общо седем паралелки. В стопански план направихме работилници, доставихме нови машини от държавния резерв. За да стане привлекателен и разнообразен учебният процес, в края на първата учебна година създадохме естраден състав. Купихме музикални инструменти. Голяма част от учениците идваха на училище заради тези неща. Направихме фолклорен състав с наши учители. Ръководители бяха г-жа Милчева и г-н Емил Димитров. Общежитията и работилниците ги направихме с помощта на тогавашното партийно ръководство, когато кмет беше инж. Георги Господинов. През учебната 1979/1980 година , в началото всички инженери, които бяха назначени, ги изпратиха на преквалификационни курсове в София, за да получат педагогическа правоспособност. А аз отидох на специализация в Ленинград /сега – Санкт Петербург, Русия/. Две седмици лектори от Института за усъвършенстване на учители подготвяха наши местни кадри. Имаше голяма сплотеност и активност между учители и ученици. Началото го градихме всички. Радвам се, че все още този дух на сплотеност и ентусиазъм продължава и днес да се усеща в това училище. То още носи харизмата на първите години. „

Настоящият директор инж. Иван Желязков

Настоящият директор инж. Иван Желязков споделя какво, според него, е уникалното в ПГТО“ДОЧО МИХАЙЛОВ“? „Ние сме в това училище една вселена, която има потенциал да предложи на учениците знания и умения, съчетани с иновация. Това ни придава неповторимост и специфичен блясък. Родителите за нас не са пасивни зрители , а помощници. Непринуденото общуване с учениците извън учебната дейност активира тяхната социална интеграция. Съблюдаваме извънучилищната ни дейност да бъде освен с художествена и с нравствена насоченост. По този начин подклаждаме инициативността на учениците. Никога не съм съпоставял работата си с тази на другите колеги. Работя по строго определени правила, но давам възможност за творческа свобода. Спазвам принципа на коректност към родители, колеги и ученици. Създали сме такива условия и възможности, че училището да е генератор на успехи, да стимулира изграждане на професионални умения. Но същевременно разнообразните мероприятия да са отдушник на натрупаните емоции. За мен е ясно, че позитивният и спокоен психоклимат влияе благотворно върху учители и ученици. През годините стартирахме много нови проекти. Създадохме нова специалност „ Механизация на селското стопанство“. Учениците ни станаха от сто и шестдесет - двеста и шестдесет. Щастлив съм, че имам възможност да работя с екип от прекрасни хора. Те са съпричастни, лоялни и отговорни.“


Учениците са училището

Интересни факти от историята на ПГТО са създаването на естраден състав от ученици-самодейци –закупуват се китари, барабани и йоника; Сформиране на танцов състав и група за народни песни; Оборудване на учебни работилници и кабинети с машини и технически средства (1978-1979г.); Разкриване на курс за водачи на леки автомобили, кат. В; Изграждане на общежитие със съвместните усилия на майстори, учители, ученици и служители на училището (1979г.); Изграждане на база по практика на територията на МЗ “Хан Тервел“ (1980г.); Поставяне началото на пролетния училищен карнавал, традиция продължаваща до днес (1980г.); Сформиране на секции и отбори по хандбал, волейбол, баскетбол, футбол, шахмат и борба; Разкриване на киноклуб, клуб фотодело — документиране историята на училището; Закупуване на компютърна техника (1985г.) и Създаване на клуб „ Компютър“; Изработване на оригинална малогабаритна самоходна селскостопанска машина от кръжок по „Стругарство“ с ръководител Диньо Петков, класиран на I място в Републиканския конкурс на в-к „Направи си сам“; Класиране на баскетболния и хандбалния отбор – девойки – II място на Окръжно състезание; Създаване на първата техникумска паралелка по топла обработка на металите; Прерастване на СПТУ (Средно политехническо училище) в ТМТ (Техникум по механотехника) (1990/1991г.); Създаване на ученически хор и на духов оркестър; столово хранене на учениците от специалност „Топла обработка на металите“; създаване на кръжок по мотоциклетизъм; Издаване на училищен вестник „Ние“(2005г.); Реализиране на европейски проекти и национални програми: „Да опознаем многообразието от празници и традиции на етносите в община Тервел“, Програма „Леонардо Да Винчи“ – мобилност: „Производство и реализация на енергия от възобновяеми източници“- Испания, „Моят професионален път към света“- Италия, „Атрактивни възможности за професионално обучение“- Португалия, „Възможности за качествено професионално обучение в европейски предприятия“- Португалия, „Ученически и студентски практики“, „Да направим училището привлекателно“, „Възможности за интеграция“, „Успех“, „Заедно можем повече“, „Твоят час“; Посрещане на първия доброволец Кевин Маркс от Корпуса на мира; Сформиране на бейзболен клуб „Питбул“; Посрещане на осемнадесет доброволци от ЕДС – от държавите Полша, Турция, Армения, Латвия, Грузия, Испания, Франция, Чехия; Прожектиране кино на трева; Организиране на скаутски лагер; Организиране на „Магическа нощ“ в училище; Цветна седмица - всеки ден от седмицата с определен цвят за дрехи и аксесоари /dress code/; Ден на детето -Първи юни - отбелязване на деня на площада на града и др.

Рецитал на ученици от ПГТО

Юбилейното тържество на 31 октомври събра много от бившите учители, служители и ученици, както и хората, които днес са свързали съдбата си с професионалната гимназия. Приветствия поднесоха първият директор инж. Никола Гочев, г-жа Стефка Костадинова – кръстница на училището и негов заместник- директор в миналото, от името на Кмета на общината и общинските съветници – инж. Симеон Симеонов, от народните представители за област Добрич от ПП „Герб“ Даниела Димитрова и Пламен Манушев. Инж. Иван Желязков също поздрави бившите и настоящи учители, служители и ученици, както и награди изявени ученици от различни училищни прояви, свързани с отбелязването на юбилейната годишнина: турнири по шах, футбол, тенис на маса; конкурс за есе, стихотворение, разказ; конкурс за рисунка. Програмата завърши с рецитал на ученици от училището, изпълнения на Арма Вълова от Вокална студия Тервел, ТФ „Каприз“ и ДФТА „Калинка Вълчева“.

Част от юбилейната изложба


Снимка за спомен


Публикувано на 03 Nov 2017