ЦВЕТАНКА КОСТОВА ПРЕДСТАВИ „ЩРИХИ ЗА БЪДНОТО“

Всеки човек може да казва истини за живота. И даже красиво и мъдро да ги казва. Но не всеки може да ги превърни в поезия – да бъде оригинален, неповторим, самобитен и образен. Това може да си мисли всеки човек, разгърнал страниците от книгите на Цветанка Костова. И в същото време да преживява със своя собствена много силна емоция посланията на авторката, вплетени в строго отмерена реч- точна и ясна, такава че да може да бъде разбрана по най- правилния начин.
Денят е 11 октомври. Залата на община Тервел е пълна с публика, дошла да сподели двойния празник на поетесата Цветанка Костова. С представянето на антологията „Щрихи за бъдното“ се отбелязва и 80- тата годишнина от нейното рождение. На срещата присъстват дъщеря ѝ Румяна, нейни приятели, близки и познати от Тервел, Добрич, Силистра и Варна, и хора, които просто обичат поезията.


Почитателите на Цветанка Костова

Всеки рожденик получава подаръци. Такъв получи Цветанка Костова от Група „Добруджанска огърлица“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова. С изпълнението на вечната песен „Хубава си, моя горо“ те направиха своеобразно въведение в темата на проявата. А акад. Марин Кадиев – редактор на изданието направи обзор и представяне на цялостното творчество на поетесата. Акцентите, които постави литературоведът в своето изявление бяха силната социална ангажираност на авторката, нейния хуманизъм, патриотизъм, преклонение пред род и родина, уроци по човечност.
За разлика от предишни представяния, Цветанка Костова не бе подбрала предварително стихотворенията, които ще сподели с публиката си. Звучаха произведения, подбрани на случаен принцип, отваряйки определена страница от книгата. А тя сама по себе си е впечатляващ поетичен труд. Съдържа 119 от най- ценните ѝ стихове от общо 13 стихосбирки, написани за последните 15 години. Тук успешно са събрани като в калейдоскоп патриотичните и социално- гражданските мотиви в поезията си.


Цветанка Костова представя свои стихове

Признанието към Цветанка Костова най-често не се изразява само в аплодисменти. На тази среща поздравленията към нея намериха израз в благодарствени думи за преживяното, за емоцията, за това, че в стиховете хората видяха себе си, преживяха отново част от събитията на днешното време. Като благослов прозвучаха стихотворения в изпълнение на ученичките на г-жа Марияна Радева Глория Желева и Десислава Красимирова, Радка Адамова и Светлин Марков. Специални поздрави бяха поднесени от г-жа Дияна Илиева – заместник- кмет на Община Тервел, г-жа Стефка Костадинова общински съветник, г-жа Марияна Радева- учител в СУ „Йордан Йовков“, приятелите от литературните клубове във Варна, Силистра, Ген. Тошево, дъщеря ѝ Румяна Костова.

Глория и Десислава

Нека да пожелаем и ние на нашата съгражданка да продължава да твори. Поела сама пеш по пътя към един свят, в който господстват оригиналното хрумване, намерения образ, голямата идея, музиката на стиха, вълнението, римата и ритъмът, да продължава да създава своя нова хармония, разчупвайки тази, която ни е омръзнала.
Да и пожелаем на добър път в тази, макар и рискована експедиция. Удовлетворението, което носи нашето признание, да и дава сили и ново желание за творчество за нови стихосбирки.
Щом има какво да ни каже, ние с желание ще го чуем!

Публикувано на 18 Oct 2017