ПРИКАЗКА ЗА ЕДНА ДЕТЕЛИНА

Участвах в Шестата националната конференция „Насърчаване на четенето“, която се проведе от 27 до 30 септември 2017г. в гр. Хисаря заедно с колегите Дори Рангелова- старши учител и Маргарита Гичева – директор на ДГ „Детски свят“ с. Безмер. Участието ми не е за първи път и изпитаното чувство е невероятно, защото тези преживени мигове ме правят горда с това, което правим и с това което постигаме, а то не е малко…..
Заглавието на есето, което представих е асоциирано от факта, че всеки човек през целия си житейски път търси своята „четирилистна детелина“. Освен това, детската градина, която ръководя носи същото наименование. Но най- важният мотив е, че помагайки на детето да чете още от най- ранна възраст, ние му помагаме да открие своето щастие чрез словото и книгите.

Началото……

Слънцето наднича през прозореца……с шепа рошави мисли и голяма детска усмивка. Аз съм до моята баба и тя с нежност ми чете приказка топла и безкрайна като очите й. Така ухае на щастие и радост. Ухае на дом. И на България. И всеки един миг слушайки я, аз се потапям в невероятните приключения на феи, дракони, принцеси и замъци. Потапям се цялата в нейната обич и добрина.
И сега разбирам, че да помогнеш на едно дете да открие света на книгата, ти трябва да му дариш себе си. Безрезервно и истински. За да получи то този стремеж и сила, да търси и обича цял живот онази единствена детелина. И се питам – какво е щастието за децата, дали то е книжка, вкусен сладолед, шарено хвърчило или светещ телефон?


Ето, това е въпросът, който вълнува екипът от педагози в ДГ 1 „Детелина“ гр.Тервел. Как да помогнем на малкото дете да чете? Как да провокираме интереса към общуването с книгата? Как да възпитаме в детето любов към четенето? Такава възможност ни дадоха проектите, по които работим.
„Аз обичам България“ е национален еTwinning проект, който има за цел да събере в една книга креативни идеи за възпитаване на любов към четенето и повишаване на уменията за комуникация на роден език, както и да научи всяко дете да обича България. Създадохме онлайн книга с нови креативни методи за насърчаване на четенето. Заедно с децата изработихме книга „Минало незабравимо“, представяща владетелите на България в хронологична последователност, както и някои бележити личности, революционери и будители. На падлет стена „Легендите разказват“, играеща роля на виртуална библиотека, качихме видеоклип, в който дете разказва легенда за Старата чешма в нашия край. Изработихме онлайн книга “Българският Гинес“ “ с личности, допринесли за това, да се гордеем, че сме българи. В обща интерактивна книга „Земя свещена“ децата разказват за светиите и святите личности, прославили България. Чрез интерактивната карта „Туристическа обиколка на България“ те научиха повече за природните и исторически забележителности. В страницата „Играя и уча онлайн“ организирахме състезание в Kahoot „Познавам ли българската история“. Проведохме викторина, използвайки QR четец, онлайн тестове и игри. Записахме видеоклип с отговорите на участниците, какво биха направили, ако бяха президент. Изработихме карта на мечтите – книга, в която планират бъдещето си. Създадохме ключ от думи „За да я има и след 1000 години“, който съдържа качествата, които трябва да притежаваме, за да се запазим като нация.
Следващият международен еTwinning проект е „You & I”, в който участват деца, учители и ученици от два континента: Европа и Азия. Този проект подпомага тяхното развитие по отношение на: увереност в себеизразяването, насърчаване на самоизразяването чрез изкуство, позитивно отношение към "различните" връстници, защитава правото да бъдеш различен и уникален. Проектът изгражда любов към писменото слово и подпомага развитието на речта чрез създаването на „ обща Говореща книга“. Тя е изработена изцяло от децата – съдържание, илюстрации и гласово оформление на три езика - английски, български и грузински. Така децата разказаха за себе си – какви са; какво обичат; защо понякога се чувстват различни; какво правят, когато са самотни и стремежа им за нови приятелства. Съобразен изцяло с възрастовите особености, проектът даде възможност на децата да осъзнаят колко пъстър е човешкият свят, да не се притесняват да бъдат различни и въпреки че говорят различни езици, това да не им пречи да общуват и се забавляват заедно.
Важна част от нашата работа е адаптирането и апробирането на Persona Dolls методология, която е част от еTwinning проект на детското заведение „Всяко дете е специално“. Използването на тази уникална методология е иновативна форма на работа както със семейството, така и с децата. Приказката „Грозното патенце“ на Х.К.Андерсен използвахме като базисно начало за реализиране на целите, като близко, любимо и познато за децата художествено произведение. Организирахме четене на глас на приказката „Грозното патенце” на Х.К.Андерсен и съвместно онлайн рисуване, осъществено с помощта на нашите партньори. Дете от нашата ДГ започва да рисува детайл или картина от приказката, а друго дете от детската градина партньор я довършва. От тези рисунки направихме обща онлайн компютърно рисувана книга. Включването на създадените от нас кукли – персони Далия Санчес и Алина в различните педагогически ситуации помогна на децата да подобрят езиковите компетенции, да променят нагласите и отношението си към книгите, засилиха доверието и комуникацията помежду им.

Често сме на гости в библиотеката


Много емоции донесе Седмицата за насърчаване на четенето с посещението в градската библиотека. Библиотекарите прочетоха интересна приказка и "разходиха" децата в библиотеката, давайки им възможност да се докоснат до книгите и да усетят тяхната магия. Те гледаха „Горска аптека” и „Дядовата ръкавичка“ – постановки на кукления театър от гр. Силистра. Учениците на СУ „Йордан Йовков“ гр.Тервел представиха пред малките палавници драматизация на приказката „Дядо и ряпа“ и стихотворението „Обич“ от Дора Габе. Гост на детската градина беше инж. Костадин Станчев, който запозна децата с творчеството на Дора Габе, подари неин портрет, на Иван Вазов също, и обогати библиотеката на групите с много нови книжки. Прочете увлекателно българска народна приказка, а децата обещаха да четат приказки и да пазят книжките!

С нашия приятел Костадин Станчев


В една от групите на детската градина организирахме изложба на книжки и четене на приказки с нашата доброволка от Армения Мари. Изготвихме табло с любими автори и проведохме игри, стимулиращи речта „Кой какъв е? „Да поговорим“ и “Игра на гатанки“. Проведохме открита практика пред всички колеги от Общината по български език и литература на тема "Рибарят и златната рибка. Рисувахме любими приказни герои и си изработихме авторски книжки: „Косе Босе“, „Котаракът в чизми“,“Червената шапчица“, книжка с Гатанки. Създадохме авторска приказка "Желанията на Ежко“ и участвахме в Осмия Международен конкурс по компютърна графика "Моята любима приказка" в Полша и заслужено спечелихме второ и трето място.

Получаваме и много награди


Проведохме „Маратон на четенето“ в който взеха участие родители, ученици, деца и общественици, които четоха, рецитираха, рисуваха любим приказен герой. Седмицата за насърчаване на четенето приключи в ДГ 1 „Детелина” с много песни, драматизация, рецитал и карнавал с костюми от любими приказни герои.


Пресъздаваме приказни герои


    …..И ето, след работния ден, работната седмица, работната година, аз съм отново с книга в ръка. Слънцето се е сгушило зад цъфналото мушкато….До мен е моя малък внук и му чета приказка за едно дете, което не можело да чете и брои. И то всеки ден казвало на майка си, че стъпалата в къщи са пет, но ето че един ден се събудило и извикало:
   - Мамо, мамо, стъпалата днес са шест!
По възторга в детските очи виждам, че няма разлика между мен и моя внук. Защото и двамата обичаме приказки и потъваме в тяхната омая. Защото заедно ще вървим по пътя на Левски, Ботев, Вазов…. Щастливи сме. Помагайки му да се научи да чете, той помага и на мен. Да бъда дете, което е намерило и обича своята ДЕТЕЛИНА. Тук и сега!


ДГ 1 „Детелина“ гр.Тервел

Капка Христова

Публикувано на 09 Oct 2017