Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ДОБРОВОЛЦИ С ШИРОКИ СЪРЦА

Традиционно, веднъж на всеки две години Българският младежки червен кръст - БМЧК провежда състезания за оказване на първа долекарска помощ от ученически екипи. Състезанията допринасят за обмяна на опит, прилагане на полезни практики за бързо, навременно и правилно действие по време на инцидент, разпалват у децата хуманитарни ценности. Провеждането им се съпътства с осъществяване на множество контакти, зараждане на нови приятелства. При подготовката и провеждането на общински и областни състезания подрастващите придобиват знания и умения за реагиране при възникнали различни битови, пътни инциденти и др. с пострадали хора. Екипите се състоят от 4 деца на възраст от 12-14 години. Програмата включва теоретична част и практична, която изисква незабавно ориентиране и оказване на първа долекарска помощ.


На 21.04.2017 г. в гр.Тервел се проведе общинският кръг на състезанието. Представиха се 4 отбора от следните училища – СУ „Й.Йовков”гр.Тервел, ОУ „Паисий Хилендарски” с. Безмер , ОУ „Отец Паисий” с.Нова Камена и ОУ„Д-р П. Берон”с. Коларци. Всички участници се бяха подготвили много добре, но първо място спечели отборът на ОУ„Д-р П. Берон”с.Коларци. Членовете му продължиха надпреварата на областно състезание, което се състоя на 05.05.2017г. в гр.Добрич. Участваха 9 отбора от общинските училища на селата Победа, Карапелит, Коларци, градовете Шабла, Каварна, Балчик, ХГ „Св.Св. Кирил и Методий”гр. Добрич, СУ„Д.Талев”гр.Добрич, СУ„Л.Каравелов”гр.Добрич. Отборите трябваше да покажат нивото на теоретичната и практичната си подготовка по оказване на първа помощ в различни симулации на инциденти. В изключително оспорвана надпревара, първо място спечели екипа на основно училище „Д-р П. Берон” с. Коларци. Като областни първенци, децата от с. Коларци трябваше да представят област Добрич на Х X I Х Национално състезание по първа помощ за ученически екипи, което се проведе от втори до четвърти юни 2017г. в базата на БЧК в град София. В него взеха участие представители на 26 области от цялата страна. Младите червенокръстци бяха поставени в изключително трудни симулационни ситуации, където в рамките на 10 минути трябваше да се ориентират за злополуките, да поставят диагнози и да приложат адекватни спешни мерки за оказване на първа долекарска помощ. Ученическият екип на ОУ„Д-р П. Берон”с.Коларци постигна отлични резултати на следните пунктове – асматичен пристъп, навяхване на китка, ухапване от куче и топлинен удар, като взеха максимален брой точки заедно с екипите на област Варна и Пазарджик. Представиха достойно своето училище, община Тервел и област Добрич.
Изявите на отбора продължиха и през топлите есенни дни. Всяка година се чества Световният ден на Първата помощ – 9 септември. Тази година в община Тервел, той беше отбелязан с демонстрация за оказване на първа помощ при битови инциденти на 05.09.2017г. На градската сцена със съдействието на ОС на БЧК гр.Добрич и Община Тервел, червенокръстците на Обединено училище„Д-р П.Берон”с.Коларци, показаха как трябва да действаме при злополуки и различни видове наранявания от битов характер. С помощта на деца от гр.Тервел и домуващи в ДСХ „Радост“с. П.Савово бяха разиграни различни битови инциденти, в които доброволците от екипа демонстрираха уменията си. Присъстващите малки и големи аплодираха продължително всички участници и получиха много ценни и жизненоважни съвети.Публикувано на 26 Sep 2017