ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:КАК ОБЩИНА ТЕРВЕЛ УЧАСТВА В ЧЕСТВАНИЯТА НА 180 ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

През летния месец юли България чества 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата.Община Тервел не остана равнодушна към юбилейната дата 18 юли – денят, в който се е родил великият революционер и просветител.
На 18 юли 2017 г. бе издаден специален юбилеен брой на общински вестник „Тервел“, посветен на по-малко известни факти от живота и делото на Апостола.Уводната част на материала бе подготвена от редакционния екип на вестника, а биографичните данни за Левски са събрани, селекционирани и обработени от учениците от клуба за автентичен фолклор с ръководител г-жа Росица Стратиева.


Юбилейният брой на вестника, издаден от Община Тервел


Деца от Тервел участваха в юбилейното издание на алманаха „180 мига безсмъртие“.Специалната книга е във вид на луксозно издание, в ограничен тираж.Средствата от продажбата й ще се ползват за благотворителна цел.Община Тервел закупи два екземпляра от юбилейния алманах.Единият се предоставя на ЦПЛР „Малкият принц“, а другият – на библиотеката в читалището в Тервел.В този и следващите броеве на вестника ще поместим всички включени в алманаха творби на деца от Тервел.


Юбилейният алманахРисунка на Дияна Железова, отпечатана в алманахаУводът на алманахаРазсъждения за Левски на Айсун АхмедСтих на Любомир Божилов


Малчугани от ваканционна програма „Наше лято“ станаха част от честването на юбилейната дата в гр.Добрич.Историческа разходка на тема „Левски“ бе подготвена за тях от г-жа Надежда Василева от Регионалния исторически музей в Добрич. В Художествената галерия децата гледаха презентация за живота на Левски,съпроводена с беседа,разгледаха уникални исторически артефакти-лични вещи на Васил Левски гостуващи от РИМ-Ловеч за годишнината,запознаха се с художествени картини, тематично свързани с Апостола и борбата за свобода на българите,станаха свидетели на преобразяването на младеж от групата с дрехи, с каквито Левски е заклевал съратници в революционни комитети.Накрая на глас повториха клетвата на революционерите - емоционално най-силният момент от тази среща на децата с живота и делото на Апостола. В площадчето между етнографския музей и църковен храм „Св. Георги Победоносец”,пред бюст-паметника на Васил Левски , малките тервелчани бяха част от официалните гости на тържествено отбелязване 180 годишнината от рождението на Апостола в Добрич.Изслушаха с вълнение музикалните изпълнения на духовия оркестър и художествените слова, посветени на Левски и България,отдадоха едноминутна почит на Апостола ,а три деца от групата от Тервел поднесоха от името на всички участници цветя на бюст - паметника на Левски.


Децата от Наше лято на открит урок за Левски в Добрич

Публикувано на 31 Jul 2017