Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРОГРАМА „НАШЕ ЛЯТО“ ПРЕЗ ПЪРВАТА СЕДМИЦА ОТ ДВУМЕСЕЧНАТА СИ ПРОГРАМА

Забавните и поучителни занимания в „Наше лято“ започнаха на 3 юли на откритата сцена. Повече от 50 деца се събраха за провеждането на първото занятие на Клуба за български народни танци под ръководството на г-жа Нели Денева – гл. художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева“. Децата разучаваха Добруджанско и Тракийско право хоро,Добруджански ръченик и Дунавско хоро. Бъргарската народна музика по традиция привлича много граждани, гости и много майки с малки деца,бъдещи участници в програма „Наше лято“, от гр.Тервел.
Всеки следобед сградата на ЦПЛР „Малкият Принц“ се превърна в Забавната лаборатория. Това е ново занимание в програмата на Наше лято и предизвика голям интерес у децатата. Ръководител на лабораторията е госпожа Галина Михова, която искаше и се надявам, че успя да предаде своята любов към физиката и на малките възпитаници и опроверга тяхните очаквания, че науката е скучна и трудна. На първото занимание дойдоха повече от 50 деца. Това, с което се занимаваха те през тези четири дни бе посветено на опознаването на Слънчевата система. Представиха се опити с магнит, демонстрираха се нагледно силовите линии на подковообразен и пръчковиден магнит. Последният ден имаха химична тема - показа се демонострация на смесване на различни течности. И най-интересното бе демонстрацията с огън, която впечатли много децата. Следващите занимания в лабораторията са през август и учениците ги чакат с нетърпение.

Науката може да бъде интересна и забавна

Друга нова форма е Плажният волейбол, който събра около 42 деца в двора на ПГТО „Дочо Михайлов“. Под умелото ръководство на Евгени Здравков участниците се запознаха с правилата на Плажния волейбол, с начина на пресрещане на топката и изпълнението на началния удар. Младите волейболисти продължават своите тренировки.

На игрището за плажен волейбол

Градският парк стана място за традиционните мероприятие „Рисунки на асфалт“ на тема „Наше лято“ и тренировките по Тенис на маса, които се проведоха под ръководството на Виолета Янкова и Антон Дочев. И тази година паради големият брой участници се наложи да се разделят на две групи: от следващият път първа група ще води спортните си занимания от 17:00 часа до 18:00 часа,а втора група от 18:00 часа до 19:00 часа.

Разпредеяне на тенисистите на отбори

Едно от най-атрактивните и забавни занятие, което се провежда за трета поредна година Кулинарна ваканция продължава, но този път в ДСХ „Радост“ с. Полковник Савово, под ръководството на Мирослава Пенева. Повече от 70 малчугани приеха предизвикателството да подготвят и аранжират най-оригинален сандвич.
В сградата на ЦПЛР „Малкият принц“ се проведоха още занятията по Шах с ръководител Красимир Прокопов, който им разясни основните правила в шаха ,а някои от по-големите проведоха символични турнири.

На шах в Центъра за деца

На първата „Куклена забава“ г-жа Маргарита Иванова раздаде ролите на определени детски етюди, които ще бъдат представени през месец август;

Интересното е зад паравана

Заниманията по Краезнание, под ръководството на Стойка Жекова се състоя в три модула. Първи- изясняване на понятията, втори – разпознаване и трети модул-практическо изпълнение. В първия модул се включваше теоретично изясняване и примери от познат за децата материал. Беше с характер на научаване и затвърждаване на знания, както и насоки за използване на играта „Пътуване из България“. Вторият модул се проведе под формата на интерактивна игра в две части –разпознаване на фотоси на паметници и паметни места-10 те най-забележителни културни паметници на територията на Република България, включени в световното културно наследство, определяне на населеното място и информация за тях, и разпознаване на фотоси на паметници и паметни места в района на град Тервел и Община Тервел и изслушване на информация за създаването и поддържането им през годините. В третия модул младите историци изработиха от пластелин паметни места и паметници. Въз основата на фотоси бяха изработени от шест отбора и трима индивидуални изпълнители макети на средновековните крепости в Плиска, Овеч/Провадия/, Ловеч, Велико Търново и Царевец, както и паметници на загинали във войните за свободата на България и Добруджа войни от родния Тервелски край. В занятието се включиха над 30 момичета и момчета.

ВТОРАТА СЕДМИЦА ОТ ОБЩИНСКА ВАКАНЦИОННА ПРОГРАМА „НАШЕ ЛЯТО“


На 10 юли на Откритата сцена отново се събраха желаещите деца да се учат да играят народни танци.Българската народна музика отново привлече много граждани,гости и много майки с малки деца,бъдещи участници в програма „Наше лято“, от гр.Тервел.Децата този път разучаваха таанците: „Данец“,“Сверното“ и „Чичовото хоро“,“Варненски кючек“,“Тропанка“,“Арканул“,“Влашко“ и „Гъмзовяне“.
Продължиха заниманията по Плажен волейбол . Участниците си припомнха правилата , начина на пресрещане на топката и изпълнението на сервиз. След което по големите - на възраст от 9 до 13 години бяха разделени на два отбора и играха на волейболното игрище.
В Градския парк се проведе състезанието с ролери и ховърборд и тренировките по Тенис на маса.Състезанието протече нормално ,след което децата спринтираха на 100 м.Всички получиха награди,осигурени от Община Тервел
Кулинарната ваканция: предизвикателството този път беше истинско - групите да направят торти по случай 3 години Кулинарна ваканция.Искаме да благодарим на работещите и домуващите в ДСХ“Радост“ с.Полковник Савово за гостоприемството.

Да правиш торта не е лесно

В сградата на ЦПЛР „Малкият принц“ продължиха занятията по Шах и Куклената забава.
На 11 юли се проведе първото занятие по Керамика с р-л Цанка Жечкова.Присъстваха около 35 деца,които изработиха керамичен съд,посредством най-древната техника – шнуровата.Въпреки голямото възрастово разнообразие на децата,за всички бе еднакво интересно и се справиха отлично.За следващият път бяха сформирани групи от по 6 деца,за да могат всички да работят на грънчарското колело.

Увлечени от глината

На 14 юли с училищният автобус 20 деца с ръководители Стойка Жекова и Виолета Димитрова се отправиха към част от паметниците в Община Тервел.Участниците не само посетиха и поднесоха цветя,но и почистиха следните паметници – Паметник на загиналите в Отечествената война в с.Безмер;Паметник на Недко Оретенов и Жеко Денев в с.Гуслар и Паметника на Григорий Дьячков от Украйна ,участник също в Отечествената война.

Изработка на макети на паметници от пастелин


Публикувано на 17 Jul 2017