Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Пресъздаване на жътва от Група за автентичен фолклор при НЧ“Пробуда-1940г.“с.Коларци (по автентични разкази на стари хора от селото)

Първият жътвен ден е много важен за стопаните, защото след цяла година чакане прибират плодовете на своя труд. Рано сутрин по изгрев слънце, стопанката приготвя хляб и храна за нивата, което се състои главно от по-леки ястия заради силната жега. Най-много се тачи жътварският таратор (сърбанак - по нашия край).

Самодейците от Коларци в ролята на жътвари

Когато всичко вече е готово (бъкелите, пълни с вода, сърповете- наточени и паламарките приготвени), всички дружно тръгват (кой пеш, кой с каруци) към най-плодородната нива, за да е на берекет жътвата.

Обядът на жътварите в миналото - скромен и лек

Най-старата жътварка прави първия сноп и го изправя пред стопанина с думите: “Да ти роди жито като дренки, да изкараш големи добиви и догодина пак нас да повикаш да ти жънем“. След това отвързва своята престилка, където стопанинът поставя везана кърпа с жълтици и на свой ред отговаря: „Да е хаирлия трудът ви, че да има за нас, за вас и за всички по тая земя! Спорна работа жътвари!“.
Всички жътвари се нареждат в редица и с припяване започват да жънат. По пладне стопанката, докато ниже ръкойка след ръкойка, привиква жътварите на обяд. Докато обядват се припяват различни песни, за настроение и за да не усещат умората. Когато обядът приключи жътвата продължава до залез слънце. По време на пътя към дома, жътварите пеят и други песни.
Този обичай пресъздадоха самодейците от НЧ „Пробуда-1940 г.“ с. Коларци на 30 юни, както и в миналото, когато жътвата започва след Петровден.


Публикувано на 17 Jul 2017