Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ИЗЛОЖБА С ДЪРВОРЕЗБА „ДЪРВОТО РАЗКАЗВА“ ПОВОДЪТ – ЮБИЛЕЙ НА САМОБИТЕН РЕЗБАР ОТ С.ЖЕГЛАРЦИ… В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

   Най-голямото богатство на всяко населено място са хората, които живеят в него. Когато те носят традициите, духа и таланта в себе си, селището става още по- богато. Всички ние знаем колко награди печели Вокалната фолклорна група при читалище „Дора Габе“ в с. Жегларци. За почти никого обаче до вчера бе непознат местният творец Георги Енчев Петров. На 20 май НЧ „Дора Габе“ и Община Тервел организираха откриването на изложа с дърворезби, посветена на 70-годишния юбилей на самобитния творец. Тя е експонирана в една от залите на музея в гр. Тервел. На откриването присъстваха приятели и колеги на юбиляра, граждани и семейството на една от дъщерите му.


Майсторът резбар със семейството на една от дъщерите си

   Георги Енчев Петров е роден на 1.05.1947 г. в с. Поручик Гешаново в семейството на земеделци. Основно образование завършва в с. Орляк, а средно- в техникум в гр. Гоце Делчев. Работи в „Тютюнева промишленост“ гр. Добрич като изкупчик на тютюн. Георги винаги е обичал да рисува. Пренася рисунката върху дърво, по- късно тя се превръща в дърворезба. Без да следва примера на майсторите в занаята, самоукият дърворезбар е много богат на идеи. Върху паната можем да видим красиви цветни букети, кораби и галери, ликовете на Богородица и Христос, образите на велики българи- Йордан Йовков, Васил Левски, Христо Ботев и др. Майсторът работи предимно през зимния сезон, когато не е зает със земеделска работа. За да запази спомена за създаването на всяка творба, на гърба и той записва началната и крайната дата на създаването и.
   70 години са само част от историята. Но от видяното от паната в залата на музея в гр. Тервел можем да кажем, че Георги Енчев Петров оставя на семейството и близките си богато наследство от дърворезби, от които могат да научат много. Защото дървото разказва…

Публикувано на 22 May 2017