ПРЕГЛЕД НА ЛАЗАРСКИТЕ ГРУПИ

Лазаровден! Ден, изпълнен с чудеса, радост и настроение. В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – с възкресението на Лазар. Нашият народ нарича празника „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Отбелязва се винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая – лазаруване, кумичене и буенек.
Завърти се, Лазаре, че да се въдят пчелите, да се агнят агънца, да се телят теленца… - с тези думи за дванадесети път бе открит прегледът за лазарски песни и наричания „Лазар ти иде, Лазар ти шета“ в община Тервел. Той се проведе на 7 април в актовата зала на СУ „Й. Йовков“ гр. Тервел. Водещи на програмата бяха Деница, Виктория, Христомира и Милена- участници в Клуба за автентичен фолклор при ЦПЛР „Малкият принц“ гр. Тервел, с ръководител Стойка Жекова. Участие в празника взеха 11 лазарски групи от детски градини от Тервел, Безмер, Жегларци, Орляк, училищата и читалищата от Нова камена, Каблешково, Зърнево, Безмер и Коларци.
Първи се представива децата от детска градина „Детелина“ гр. Тервел. Те изпълниха песните Ой, Лазаре; Брала мома, Лазаре и Лазарски танц. Малките лазарки от детската градина с. Безмер се представиха с песните Лаленце се люлее; Лазарчице, китчице и стихотворението „Лазарки“. Децата от ДГ „Детелина“ с. Жегларци и ДГ „Здравец“ град Тервел се бяха подготвили с танц на момите лазарки. Учителките от ДГ „Първи юни“ гр. Тервел също бяха подбрали песни за своите лазарки: Ой, Лазаре, лазаре; Тук ни казаха мома хубава; и Лаленце се люлее. Децата от ДГ „Слънчице“ с. Орляк за първи път участваха на празника. Те направиха възстановка на част от обичая– посрещането от стопанката, даряването с яйца, наричането и пеене на песни. Със своите автентични песни достойно се представиха и групите на големите лазарки от училищата и читалищата в общината. Групата от НЧ „Васил Левски-1941 г.“ с. Безмер изпълниха песните: Вилай мома, Лазаре; Лазар се вози на златна колца; Ой, Лазаре, Лазаре и Славейчо льо. Момичетата от групата при НЧ „Стефан Караджа – 1941 г.“ и ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево се представиха с песните Лазар се вози на пъстра кола; Вилай мома, Лазаре и Припаднала е тъмна мъгла. В изпълнение на момичетата от НЧ „Васил Левски -1901 г.” И ОУ „Отец Паисий“ село Нова Камена прозвучаха песните Вилай мома, Лазаре; Лазар иде и Заспало ми детенце. Тази година лазарките от с. Каблешково се представиха с една обединена група от Народно читалище „Христо Ботев 1944 г.“ и Начално училище „Христо Ботев“ . Те изпълниха песните Мари, моме; Мари, бульо Кольовице и Заспало е детенце. Прегледат на лазарските групи завършиха лазарките от НЧ „Пробуда-1940“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци. Песните Лаленце се люлее, Люшнали се, залюлели и Вилай мома, Лазаре. Те изпълниха една изключителна композиция от песни и танци под съпрорвод на Недко Гочев-акордеон.
Всички участници получиха грамота и парична награда, осигурени от Община Тервел.

Публикувано на 12 Apr 2017