ЧИСТОТАТА НА ГРАДА – НАША ВАЖНА ЗАДАЧА

„Да намалим отпадъците“ е един от важните проекти, по който работи тази година ДГ 1 „Детелина“ гр.Тервел към Българско Движение „Син флаг“.
Проектът е насочен към повишаване информираността на децата относно предотвратяване на замърсяването на околната среда, управлението и рециклирането на отпадъците.
В началото създадохме Екокомитет, в който влизат учители, помощен персонал и деца от детската градина. Екокомитетът изготви план за работа по проекта.
Втора стъпка беше да се направи преглед на околната среда. В началото на месец Октомври 2016 г. всички деца се включиха в акция за почистване на двора от листа и отпадъци, като накрая беше изтеглено количеството им и отчетено нивото на замърсяване.
Определихме „Ден на действие с обществеността“. На 19.12.2016 г. всички деца от детската градина и техните родители се включиха в Акция за събиране на отпадъци от хартия и PVC бутилки. Наблюдавахме едно негласно съревнование между децата - кой ще донесе повече отпадъци. Изготвихме презентация и отчетохме количеството на събраните отпадъци. Същата акция проведохме и на 24.03.2017 година, като събрахме още по-голямо количество отпадъци.


Дворът на детската градина има нужда от всички ръчички


Изготвихме Лого на проекта, което поставихме на входа на детското заведение. Децата от група „Гъбка“ и „Мечо Пух“ нарисуваха рисунки и подредиха изложба „За чиста природа“. В своите творби те изразиха желанието си за разделно събиране на отпадъци, за намаляване количеството на вредни емисии във въздуха и весели детски игри в чиста околна среда.

Във всички групи беше проведена педагогическа ситуация „Кой замърсява природата“. Посредством игри и нагледен материал децата се запознаха с основните замърсители на природата и начините за предотвратяване на замърсяването. В практическа част към всяка ситуация изработиха продукти от отпадъчни материали - цветя от вестници, саксии с цветя и вазички от PVC бутилки, контейнери за разделно събиране на отпадъци, цъфнали дръвчета и гривнички от ролки тоалетна хартия, цветя и пеперуди от повредени CD. С творчество и фантазия децата показаха възможностите за рециклиране от различни материали. Готовите продукти, подредени в изложба красят фоайето на детската градина.
Паралелно с това се включихме и в инициативата „Хиляди дървета за децата на България“. Благодарим на всички, които гласуваха за нашата снимка! Така в началото на месец Март, за радост на децата и персонала в детската градина пристигнаха 100 млади борови дръвчета. С помощта на служители от Община Тервел на 24.03. тази година децата засадиха 40 борови дървета в двора на детската градина. Сега с внимание и любов ги поливаме и се грижим за тях. Останалите дървета са засадени на различни места в града.


Рисуваме на тема отпадъци


Организирахме конкурс за детска рисунка „За чиста околна среда“, в който се включиха много детски градини от общината и ШИПИ към ЦПЛР „Малкият принц“, Тервел. Изложба с рисунките подредихме на витрината при входа на детската градина, а резултатите от конкурса оповестихме на фейсбук страницата ни.


С отпадъците към претоварната станция


Най- дългоочакваното за нас събитие премина под наслов „По пътя на боклука“. На 28.03.2017 г. пред детската градина пристигна камиона за сметопочистване. Децата с помощта на персонала и работниците по чистотата в града натовариха събраните отпадъци на камиона и с автобуси го придружиха до Претоварната станция накрая на града. Там служители на фирмата ни запознаха с технологията за събиране и извозване на отпадъци, демонстрираха ни работата на лентата за пресоване и
въвеждане на отпадъците в контейнери. В приятната обстановка на залата за отдих в станцията децата рисуваха своите впечатления от видяното, пяха песни и казваха стихчета за чистотата. Направихме изложба от рисунките , за да напомнят на работниците там за хубавият ден прекаран с децата от ДГ 1 „Детелина“.


На претоварната станция в Тервел е хубаво


Нашата работа по проекта продължава. Ще се радваме , ако родители и граждани на града обръщат повече внимание на неговата чистота и изхвърлят отпадъците на определените места.

Капка Христова-Директор на ДГ“Детелина“ Тервел


Публикувано на 05 Apr 2017