ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:“ИЗБОРИ ПО НИКОЕ ВРЕМЕ“ И „ИЗПИТИ ПО НИКОЕ ВРЕМЕ“ – ОБЩОТО И РАЗЛИЧНОТО

Почитателите на българското кино при всички случаи си спомнят българския игрален филм на режисьора Иванка Гръбчева, по сценарий на Братя Мормареви.Култов български филм, създаден през 1974 година.Осмивайки криворазбраната елитарност на еснафски настроените възрастни и болните родителски амбиции , сценаристите подреждат линията на филма през очите на децата.Раждат се крилати фрази, които и днес употребяваме, забравили къде точно сме ги чули. “Сега ще видиш къде е цигулка, къде е гъдулка“ е една от тези неостаряващи фрази.Обаче…избори след избори,парламент след парламент, коалиция след коалиция…цигулката и гъдулката продължават да вървят ръка за ръка.Не свирят в синхрон, а си пречат, скърцат, скрибуцат.Така скрибуца и колата на държавата-не върви, криви се, затъва.И пак избори, и отново същото.Докога? Докато сами не разберем, че и в цигулката, и в гъдулката има само хубаво, но трябва да можем да свирим на тях.Политиците, които избираме трябва да могат да имат визия за държавата и държавничеството и да ги постигат с политики, а ние трябва да разберем кой колко може, за да го изберем да бъде политик. Платон казва, че “хората, които се мислят за прекалено умни, да се занимават с политика, са обречени да бъдат управлявани от глупаци”.Казал го е в античността, важи в пълна сила и днес.Така че – да вземем да се занимаем с въпросната политика, с тази – истинската политика, а не с интриганстването и заяждането на дребно,което кой знае защо наричат политика.С тази политика, която се състои от много политики – политики за всеки отделен сектор от обществения живот.Политики, които бивайки последователно изпълнявани ще доведат до определен положителен резултат.Така са били изградени старите европейски демокрации, така работят те и днес. А ние продължаваме да живеем от избори до избори, със задължителното прекъсване на и без това неефективната работа на държавата от по няколко месеца, в които се подготвят поредните избори.Какво всъщност постоянно избираме ? Какво получаваме от избраните политици ? Списъкът с неработещите и зле работещите публични системи е предълъг, а фактът,че сме нация от хора с лошо здраве и ниски доходи е безспорен.Значи – искаме малко от политиците и даваме малко на родината си.Да променим това е в наши ръце.Но е трудно, защото се иска обществена воля и енергия.А я няма.Мутирала е в истерия , непродуктивно повсеместно критикарство и отрицание, в повърхностен патриотизъм.И така, на фона на тези мрачни, но за съжаление актуални към момента мисли и за пореден път представяме данните от предсрочните парламентарни избори на 26 март.По отделните населени места в Община Тервел , при изтъкване на различията с предходните парламентарни избори през октомври 2014 –та.
Една от безспорно положителните тенденции е, че хората в Община Тервел правят ясна разлика между местна и централна власт и така резултатите между парламентарните и местните избори са коренно различни.Сега обаче ще сравняваме сравнимото , т.е. двата парламентарни избора. През 2014 -та сме имали 8741 действителни бюлетини, а на сегашните избори – 7780. Гласувалите граждани на Общината с действителни бюлетини на тези избори са с 961 по-малко
Драстичен е спадът в гласувалите за ПП ДПС.През 2014-та година те са били 4 681 души, а сега са 2 655 (34,13 % от гласувалите).При ПП ГЕРБ резултатът днес е приблизително същия , като през 2014-та.Има увеличение от 18 души.Гласували са 1204 души (15,48 % от избирателите).ПП БСП е увеличила почитателите си от 1145 души на парламентарните избори през 2014-та на 1563 (20,09 % от гласувалите) души на тези избори.Почитателите на партията на бившия президент Георги Първанов в обединение с Татяна Дончева са се свили значително – от 168 души през 2014-та до едва 46 души днес.Драстичен е и спадът при Реформаторския блок – 411 души на изборите през 2014-та , а днес - едва 30 души.Патриотичните формации през 2014-та са били подкрепени общо от 513 души, а на тези избори техните почитатели са 438.Въпреки очаквания и случил се ръст на патриотичния вот в национален мащаб, в Община Тервел като партии за привличане на патриотичен вот са припознати БСП и ПП ГЕРБ.
С „не подкрепям никого“ са гласували 94 души (1,21% от избирателите).
Новото в тези избори са партията на Марешки – „Воля“, която получи 300 гласа (3,86 %) и обединение ДОСТ, което събра подкрепата на 1 201 души ( 15,44 % от гласоподавателите) в Община Тервел.За други партии са гласували 243 тервелчани (3,12 %).
Диференцирането на вота също показва известни особености:Най-висока е подкрепата за БСП ( 50 и над 50 %) в селата Кочмар, Нова Камена и Мали Извор.В Тервел БСП има подкрепа от над 40 % в три от секциите. При ПП ГЕРБ най-голям дял гласоподаватели има в една от секциите в гр.Тервел – тази в ЖК „Изгрев“.Там е измерена подкрепа от 38,11 % за ПП ГЕРБ.
При ДПС рекордите са секцията в училището на с.Орляк, където за ДПС са гласували 76,14 % от всички отишли до урните.В кв.“Север“ на гр.Тервел почитателите на ДПС са 68 ,13 %. В с.Божан почитателите на ДПС са 70 %.
При Обединение ДОСТ над 40 % подкрепа е събрана в секциите в с.Зърнево,както и в с.Попгруево.Над 39 % е подкрепата за ДОСТ в с.Градница.Висока е подкрепата за ДОСТ (около 30 % ) и в с.Безмер.
Недействителните бюлетини са 382.

Публикувано на 28 Mar 2017