ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:С ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В ТЕРВЕЛ БЕ ОТБЕЛЯЗАН НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ


Рецитал,подготвен от Стойка Жекова с ученици в Центъра за личностно развитие


На първи март град Тервел отпразнува Българското. С празничен концерт зрителите в читалищната зала отбелязаха няколко празника – на първо място Националния празник на България, а заедно с това и Баба Марта и Деня на художествената самодейност. На този ден ДФТА "Калинка Вълчева" с гл. худ. ръководител Нели Денева и ръководители Елена Енчева и Иван Любенов, Клуб за автентичен фолклор и етнография с ръководител Стойка Жекова, Църковен хор, Вокална студия и инструментален състав с ръководител Живко Колев, Танцова формация "Каприз" с ръководител Живка Ненова и треньори Габриела Росенова и Виктория Тошкова, Танцово-певческа група "Добруджанска огърлица" и Мъжка певческа група с ръководител Радка Адамова , пресъздадоха с песни, танци и музика българския дух. Творчеството на всички състави и любовта, вложена в композициите им, бе споделена от над 400 зрители в НЧ „Димитър Дончев – Доктора – 1893“.
Програмата бе открита с Химн на Република България, изпълнен от Вокална студия Тервел, а веднага след това последва и песента „Благословена“. Певците от Вокалната студия се радваха на аплодисментите на публиката и по време на песните България, изпълнена от Жаклин, Станислава и Валери, Песен за Васил Левски на Райа Пламенова и Църковен хор, За теб, България на Арма Вълова, както и песента „Обич“ под съпровода на инструменталистите и цялата формация. Модерното звучене на музикалните произведения бе предадено от малки и големи, за да ни напомни, че България живее в младите, в настоящето и в бъдещето им. Традиционното звучене бе майсторски изпълнено под аплодисментите на публиката от гайдите на Ивайло Тодоров и Теодор Колев и тъпана на Силвестър Русев. Така бе разкрито разнообразието на българската музика, но във всяка песен пролича любовта към нея.Балет Каприз за красотата на българката

Танцова формация „Каприз“ представи напълно нова програма. Първи се изявиха Ива Стефанова, която разкри красотата на българката и Екатерина Николаева, която пресъздаде силата и свободата. Възхищението на публиката заслужи първото солово изпълнение на Елис Касим – „Смуглянка“. Това постигна и Жаклин Тодорова, която също танцува солово изпълнение за пръв път. Двете момичета впечатлиха с очарование и умели танцови стъпки. Инна Росенова се преобрази в „Нестинарка“ и така внуши българския дух, несломен дори от силата на огъня. ТФ „Каприз“ завърши програмата си с Български характерен танц, представен от камерен състав на две от възрастовите групи, където танцьорите изживяха българското, като съвместиха в едно танцова техника, стилизирани народни ритми и чистата усмивка на българина.


Мъжка певческа група с ръководител Радка Адамова


Мъжка певческа група с ръководител Радка Адамова възхити публиката с одухотвореното изпълнение на патриотичната песен „Тих бял Дунав“, изразяваща непреклонността на българските герои и жертвата им в името на Свободата на Родината. На сцената оживяха и песните „Мома Калина“ и „Къде си вярна ти любов народна“, изпълнени от Танцово-певческа група „Добруджанска огърлица“. По този начин Мъжката певческа група и Танцово-певческата група предадоха на зрителя широкия спектър от усещания, които носи българската народна песен, в чиито извивки се оглеждат епохални български събития и чувства.


Северняшката въртележка на ДФТА


Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ танцува под аплодисментите на публиката. Танцьорите представиха танците „Припаднала е Стуянеле“, „Добруджански ритми“ и „Северняшка въртележка“. Първите две композиции бяха изпълнени в синхрон с мъжката и женската певчески групи и по този начин, преплитайки неповторимите български музика, песен и танц, на сцената оживя красотата на България. Омаята на българските танци пролича във всяка стъпка и така ДФТА „Калинка Вълчева“ закри празничната програма, предавайки силната душа на българина, която пет века е запазила своята същност и я е вложила във всяка частица от фолклора си – от битието в песните до бързите и смели стъпки в танците.

Трети март е празник, който ние с гордост честваме заедно, за да запазим завета на всички знайни и незнайни герои, защото дори те са постигнали най-ценното – Свободата, само защото са били едно цяло.

Публикувано на 14 Mar 2017