В ДУХА НА КОЛЕДА

Пред нас е най-светлият празник- Рождество Христово.
Същността му не е в суетенето около подаръците, не е в отрупаните трапези. Коледа е сърцето на нашия живот. Коледа е същността на вярата ни. Коледа е хранилище на най-свидните и изконни традиции и ценности. Коледа е част от нашата идентичност.
За да бъдем озарени от Коледния дух в дните около Рождество Христово трябва да си припомним, че имаме човешки дълг към всеки, че е нужно да дарим онази наша светлина, която свети най-силно, която топли най-много. Това направиха Танцова формация „Каприз“ и Вокална студия „Тервел“ на 14 декември, когато за пореден път концерт на двете формации бе представен пред препълнената зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893“. Програмата на Коледния концерт бе подготвена от г-н Живко Колев, г-жа Живка Ненова, Виктория Тошкова и Габриела Росенова, а в него участваха всички таланти от съставите.


Вокална студия „Тервел“ ни пренесе в света на Рождество Христово, представяйки духа на Коледа чрез песните „Рождество“, „Let it snow”, „Ой, как ты мне нравишся“, „Бяла Коледа“, „Егея“, „Някога през декември“. Солисти бяха Лина Цветанова, Жаклин Тодорова, Станислава Михаилова, Пресила Няголова, Арма Андреева. Танцова формация „Каприз“ представи танците „Небесен ангел“, „Изгубена“, „Вихрушка“, „Снежинка“, „Искаш ли да поиграем“, „Зимна забава“, „Брилянтин“, „Калинка“, „Цыганская“, „Девчонки“, като соловите изпълнения бяха на Едже Халид, Екатерина Николаева, Есра Тунджай, Мартин Пламенов, Ива Стефанова и бронзовата медалистка от Световен шампионат – Ивета Красимирова. ТФ „Каприз“ и Вокална студия „Тервел“ представиха общите си изпълнения „Егея“, „Някога през декември“, „Зимна забава“. Поздрав за всички бе Фламенко, поднесено от инструменталистите на ВС „Тервел“ и Ива Стефанова. По този начин програмата бе наситена с български и чуждестранни коледни песни, внушаващи че дори Коледа да се празнува по различни обичаи и да се честити с различни думи, най-важна винаги остава срещата с близките хора и топлината, грееща не само от запалената камина, а и от душите на всички нас.
Коледарският обичай бе поднесен на зрителите от коледарската група, която влезе на сцената под звуците на гайдата на Ивайло Тодоров и Живко Колев и бе посрещната от г-жа Виолета Димитрова, директор на ЦПЛР „Малкият принц“. Специално място в концерта зае Църковният хор, който изпълни коледната песен „Тиха нощ, свята нощ“, заедно със солистката Павлинка Димитрова и подготви зрителите за втората част на концерта, като ги пренеса в хармоничния свят на празника.
Организаторите на концерта искрено благодарят Община Тервел, на Живко Димитров и Недко Гочев, които съдействаха за осветлението и озвучаването, на г-жа Цецка Божилова, която се погрижи за визуалните ефекти, на Красимир Славов, който изработи декорите и костюмите на участниците, както и на всички деца и техните родители. Благодарим и на зрителите, които ни се довериха за пореден път и споделиха с нас предколедното си настроение.
А на Рождество Христово нека всички се помолим за най-съкровеното си желание, да бъдем по-добри, да вярваме в красотата, светлината, топлината и таланта.
Весели празници!

Габриела Росенова – помощник-треньор на Танцова формация „Каприз“

Публикувано на 19 Dec 2016