Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ПАТРОННИЯТ ПРАЗНИК НА СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ – СТИЛЕН И ВЪЗДЕЙСТВАЩ , ПОДГОТВЕН С МНОГО ЛЮБОВ

  На 21 ноември средното училище в град Тервел събра деца, учители и приятели на своя пореден патронен празник. Денят бе посветен на почитта към Йордан Йовков – писателят , чието перо изтъка от думи множество незабравими образи – противоречиви характери,сложни житейски драми, проявления на най-съкровените човешки чувства. Всичко у Йовков е многопластово: ясно определено, но някак загадъчно, просто и в същото време – пропито от мъдрост, красиво, но и носещо грях – оня грях, който хората са оковали във веригите на душите си, но не могат да удържат здравината на тези вериги в сърцата си. Йовков е наричан „хуманист“, „сърцевед“, „певецът на Добруджа“… Много са определенията, които поколенията са дали на този фин, мъдър човек, който е успял да улови трептенията на човешкия дух и да го постави над ежедневните грижи, над злините , интригите и недостатъците.В разказите и драмите, написани от Йовков оживяват смели до безразсъдство мъже, греховно красиви жени, безкрайно скромни и готови да дадат на нуждаещия се и последния си залък добряци . Йовков е писателят, който „влиза“ и в кожата на алчни чифликчии, на хайдути и измамници. Казано съвсем просто – неговите творби са интересни, образите му въздействат и стават символ , при това не схематичен, а с много проявления – различни у различните хора.


  За Йовков и неговите герои може да се говори и пише до безкрай.Но да се върнем към сцената на средно училище „Йордан Йовков“ в Тервел, в деня на неговия патрон.Училищното знаме, изнесено с подобаваща почит и преклонение , даде начало на тържеството. Малки и чаровни, но много опитни водещи припомниха факти от живота на писателя.Балерини като кукли изтанцуваха своя танц на малки принцеси, децата от вокална студия „Тервел“ поднесоха свои песни.Но тържеството имаше кулминация – пиеса в четири действия, комедията „Милионерът“ , представена от ученическа театрална група от 14 ученика, ръководени от учителите по литература Росица Стратиева и Христо Риков. Ето какво написа за общински вестник „Тервел“ г-жа Стратиева:

„ТВОРЧЕСТВОТО НА ЙОРДАН ЙОВКОВ НА УЧИЛИЩНАТА СЦЕНА

„За да бъдеш добър преподавател, необходимо е да обичаш това, което преподаваш,
и тези, на които преподаваш.“

- В. О. Ключевски


Днес е много трудно да бъдеш истински добър преподавател. Динамиката на времето, свободата на словото, информираността на децата и могъщото влияние на технологиите изискват от съвременния учител не да следва, а да изпреварва развитието на живота и на човека на ХХ² век. Затова днес преподавателят има различни ценностни ориентири в работата си с учениците. Освен да преподава знания, от учителя все повече се изисква да развива ключови умения у подрастващите, за да придобиват знания самостоятелно, вместо само да запаметяват и възпроизвеждат информация.

  От учителя се очаква да бъде авторитет - дори в ролята на „артист и режисьор“. Актьор пред интерактивната дъска, съвременният учител трябва да умее да раздава роли съобразно качествата на децата, да развива таланти и да ги окрилява за изяви на сцената. За да „влезе в роля“, учителя днес, приема работата си като театър, който твори спонтанно, а по думите на Ал. Блок „Театърът е нежно чудовище, което приема своя човек, ако е призван, и грубо го изхвърля, ако не е призван.“
  Съвременното дете трябва да се възпита да обича театъра и да вижда в него отражение на истинския живот! „Всеки миг в театъра е миг от нашия живот“- Киркор Азарян. Затова добрият педагог и ръководител на училищен театър не налага своята визия за постановката и героите, а предоставя сцената на децата – да усетят магията на театъра, да вникнат в същността на характера, да изиграят своята версия на театрален герой. Предизвикателството към изпълненията на учениците са изпитания за педагогическите умения на ръководителя на театрална трупа. Защото крайният резултат е победа или поражение не за учениците, а за учителя. „С децата нямаме право на грешка!“ И още: „Трябва да учиш децата на театър, както учиш възрастните, само че по-добре!“ – това са максими, утвърдени от практиката на редица педагози. Всички ние сме осъзнали, че училищният театър не е пространство на професионални актьори, а територия на учениците. Тук те откриват свое друго Аз, забавляват се, разгръщат таланта си, реализират своето бягство от ежедневието и рутината на училищния живот и превръщат времето, прекарано на сцената, в празник. Това ново самопознание води след себе си ново самочувствие, увереност в собствените способности, развива комуникативните способности на децата. А последващите резултати са: повишаване на успеха, изграждане на естетическо отношение към света, любопитство към театралното изкуство и най-накрая! – желание да се общува с книгата!
  Изборът на творба води след себе си разпределяне на ролите. Това е най-вълнуващият за децата момент. Всеки иска „главната роля“, „повече думи“, „забавен образ“… Често присъства състезателният компонент при определяне на изпълнителя на дадена роля. Изборът е на децата. Те имат безпогрешен инстинкт да разбират коя роля е подходяща за тях, кой техен съученик отговаря в най-голяма степен на авторовия замисъл за героя. Така сами възпитават естетически вкус към театъра и драматургията, осъзнават, че в своята пиеса авторът е създал в обобщена художествена форма един живот със свои закономерности и се опитват да пресъздадат този живот на сцената.  А какво става на сцената? Там децата имат друг живот. Напуснали са за кратко делничната атмосфера и потъват в магията на празника, наречен УЧИЛИЩЕН ТЕАТЪР. Декорите, костюмите, сценичното осветление, препълнената зрителна зала, подкрепата на ръководството, аплодисментите на родители, учители и приятели – всичко това е неповторимо изживяване, което кара мен и децата да мечтаем за голямата сцена и признанието на истинските професионалисти.“
  А за всички нас, които за по-малко от час потънахме в магията на театъра, остават впечатленията, които споделяме с читателите на вестник „Тервел“: заразителен ентусиазъм на младите актьори, перфектна игра, силно и убедително присъствие на сцената на главните образи, добро пресъздаване на комичните и пародийните послания, подходящи декор и костюми.В ролята на г-жа Масларска, Присила прикова вниманието на публиката с въздействащата си игра.Г-н Масларски (Кенан) бе уверен и убедителен в своята роля.Ясмин и Алпай ( Евгения Масларска и д-р Кондов) пресъздадоха посланията на автора и спечелиха симпатиите на зрителите с нежната , истинска любов на героите си.“Обществеността“, люшкаща се между „осанна „ и „разпни го“ по отношение на бедния , случайно забогатял млад ветеринарен лекар Кондов, бе колоритно представена от Николета (в ролята на Христина), Петър (Кокичков), Йордан (Бубев), Еркан ( Фъргов) , Джансел (Любенова), Арма (Полина), Виолина (Фъргова), Ясин (Чунчев), Веселена (Анка) и Екатерина , в ролята на Фанка.  Децата бяха страхотни.Иска ни се да продължат по пътя на магията , наречена театър.И то като пресъздават незабравимите йовкови образи. С подаръка си за патронния празник на училището Община Тервел постави началото на собствен училищен театрален реквизит за поставяне на произведения на Йовков. Първото попълнение в него са мъжка и женска добруджанска носия, изработени специално за случая и облечени върху кукли-манекени с човешки ръст. Носиите могат да „облекат“ герои от цикъла произведения на Йовков, в които действието се развива в добруджанските села.Следващата стъпка, по която вече се работи са мъжка и женска котленска носия – подходящи за произведенията от цикъла „Старопланински легенди“. Идеята е училището да създаде собствен музей на Йовковите образи, като костюмите , освен с цел онагледяване на уроците по литература, се ползват и за театрален реквизит.
  А за младите актьори от „Милионерът“ има специална награда от Община Тервел – посещение на избрана от тях театрална постановка в Народен театър „Иван Вазов“ в София.Децата вече направиха своя избор („Идеалният мъж“ на Оскар Уайлд) и билетите им са осигурени.Обмисля се и съпътстваща програма за пътуването на талантливите актьори до столицата.

Публикувано на 28 Nov 2016